Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona amb mascareta

El senzill truc de l'espelma per saber si la teva mascareta et protegeix del coronavirus

Un investigador publica el mètode per conèixer si la mascareta casolana és vàlida

Dona amb mascareta
Com més efectiva sigui la nostra mascareta casolana, més ens protegirà del virus  | Europa Press

Avui dia, les mascaretes  s'han convertit en un element de primera necessitat per la crisi sanitària mundial del coronavirus. Si s'utilitzen amb assiduïtat, molta gent fa les seves pròpies màscares de tela.  Però el que no sabem és si realment són efectives. Simon Kolstoe és professor a la Universitat de Portsmouth i ha escrit un article a 'Science Alert' per ajudar a la població a saber quines són les màscares més efectives.

El primer de tot és conèixer què significa que una màscara sigui efectiva. Les partícules del coronavirus tenen una mida de 0,08 micròmetres, i els fils de la típica cobertura de tela per la cara té uns buits aproximadament 1.000 vegades més grans (entre 1 i 0,1 mil·límetres).

Com saber si una màscara és efectiva?

Per saber si una màscara casolana és efectiva, segons la informació publicada per Simon Kolstoe, un mètode fiable és trobar algú que tregui vapor per la boca i gravar-ho mentre en tira portant una mascareta. Això ens oferirà una pista de com aquesta conté la nostra respiració.

Kolstoe aconsella que després d'això gravem a algú exhalant vapor sense mascareta i vegem la diferència que hi ha entre el moviment del vapor del primer enregistrament i el del segon. Això ens donarà pistes també per establir el disseny de les màscares, si és bo que ajusti més la barbeta, o el nas.

Un altre mètode sobre l'efectivitat de les mascaretes és intentar apagar una espelma amb la mascareta posada. Com més difícil sigui apagar l'espelma amb la mascareta , Més efectiva serà la nostra tela casolana. Finalment, Simon Kolstoe recomana realitzar els dos tests (el del vapor i el de l'espelma) per així poder avaluar millor l'efectivitat de les nostres mascaretes casolanes.

Desenvolupen la primera mascareta que neutralitza el coronavirus

Una col·laboració entre diverses empreses i centres científics i acadèmics portuguesos ha permès desenvolupar unamascareta que inactiva el virus que causa la Covid-19, avalada per l'Institut de Medicina Molecular João Lobo Antunes de Lisboa (IMM). La mascareta, anomenada MOxATech, ja està a la venda des d'abril, però la seva capacitat d'inactivar el virus només ha estat ara confirmada per una sèrie de tests realitzats per l'IMM, han informat avui en un comunicat les entitats que integren el projecte.

Aquest equip de protecció, que compta amb un revestiment que neutralitza el virus quan entra en contacte amb ell, ha estat desenvolupat gràcies a la col·laboració entre el fabricant tèxtil Adalberto, l'empresa MO, Sonae Fashion, el centre tecnològic CITEVE, l'IMM i la Universidade do Minho.

Les proves realitzades «han demostrat una eficaç inactivació» del virus de la Covid-19

El viròleg de l'IMM Pere Avencs, que va coordinar els tests, va assegurar que les proves realitzades «han demostrat una eficaç inactivació de la SARS-CoV-2 fins i tot després de 50 rentades, observant-se una reducció viral de el 99% després d'una hora de contacte amb el teixit». Per posar a prova la seva eficàcia, es va analitzar el teixit després d'estar en contacte amb una solució que conté una determinada quantitat de virus, per mesurar la seva viabilitat al llarg del temps.

Abans que l'IMM confirmés la seva eficàcia per inactivar el virus de la Covid-19, l'Institut Pasteur de Lille, a França ja havia testat amb èxit les seves característiques antimicrobianes contra el virus H1N1, el Corona-type i el rotavirus. La mascareta, desenvolupada amb un teixit tècnic que integra diverses capes diferents, impermeable i reutilitzable, també compta amb una certificació de la Direction Générale des Entreprises francesa que acredita una retenció de partícules del 96%, fins i tot després de 50 rentades.

Tot i que ara estan a la venda només a les botigues de la marca portuguesa MO, disponibles per a tota la Unió Europea, el projecte va ser obert a la comunitat perquè altres marques a Portugal i a l'exterior puguin distribuir-les.