Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb vestit i gest preocupat mira el telèfon davant una oficina de feina a Madrid.

El SEPE llança un avís seriós: això és el que has de fer si no vols perdre l'atur

El SEPE et pot treure l'atur si comets aquest error comú

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha emès un important avís per als treballadors fixos discontinus que podrien enfrontar-se a la pèrdua de la prestació per desocupació.

La situació es presenta crítica per a aquells que no responguin adequadament a les trucades dels seus ocupadors per reincorporar-se a la feina, cosa que es considera una infracció greu.

Un home amb expressió preocupada sosté uns papers davant d'una oficina d'ocupació a Madrid.
Si ets treballador fix discontinu, això t'interessa | Coldsnowstorm de Getty Images Signature, Europa Press

Un treballador fix discontinu és aquell que treballa en activitats que, per naturalesa, són cícliques o de temporada. Aquests treballadors tenen un contracte indefinit, però la seva feina no és contínua, sinó que es repeteix en determinades èpoques de l'any. Durant els períodes d'inactivitat tenen dret a cobrar prestacions per desocupació.

L'avís del SEPE als treballadors fixos discontinus

El SEPE ha deixat clar que els treballadors fixos discontinus han d'estar disponibles per reincorporar-se al lloc de treball quan siguin cridats.

No fer-ho pot resultar a la pèrdua de l'atur, ja que aquesta acció es considera una infracció greu segons la normativa vigent. El SEPE ha emfatitzat la importància d'estar atents a les comunicacions dels ocupadors i respondre en conseqüència per evitar sancions.

Una dona passant per davant d'una oficina d'ocupació i uns bitllets d'euro
No fer-ho pot provocar la pèrdua de l'atur i altres sancions greus | Ptnimages, Europa Press

Conseqüències de no reincorporar-se a la feina

No respondre a la trucada de l'ocupador pot tenir conseqüències serioses per als treballadors fixos discontinus. Segons el SEPE, això no només implica la pèrdua immediata de la prestació per desocupació, sinó que també pot comportar sancions addicionals.

Aquestes poden incloure l'obligació de tornar les prestacions rebudes indegudament i la impossibilitat de sol·licitar futures ajudes durant un període determinat.

Com evitar perdre l'atur?

Per evitar la pèrdua de la prestació per desocupació, els treballadors fixos discontinus han de seguir una sèrie de recomanacions.

Oficina d'ocupació del SEPE a l'exterior
No respondre a la trucada del teu ocupador pot ser considerat una infracció greu | SEPE

És crucial que les dades de contacte estiguin sempre actualitzades a la base de dades de l'ocupador i del SEPE. Això inclou adreces de correu electrònic i números de telèfon.

També has d'estar atent a qualsevol comunicació de l'ocupador i respondre de manera oportuna. Ignorar aquestes comunicacions pot ser considerat com una negativa a reincorporar-se a la feina. En cas de no poder reincorporar-se per motius justificats, com a malaltia o força major, cal presentar la documentació corresponent que doni suport a la impossibilitat de tornar a la feina.

A més, mantenir-se informat a través del lloc web del SEPE i altres canals oficials pot ajudar a conèixer qualsevol canvi a la normativa o noves instruccions rellevants per als treballadors fixos discontinus.