Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una oficina del SEPE a Madrid i al capdavant una dona preocupada davant d'un ordinador

El SEPE llança un avís seriós als aturats: el subsidi que ja no es podrà cobrar

A partir del novembre, el subsidi per a més grans de 45 anys del SEPE desapareixerà

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha anunciat una modificació important en els subsidis per desocupació que afectarà molts desocupats a Espanya.

A partir del novembre d'aquest any, el subsidi per desocupació per a més grans de 45 anys sense càrregues familiars serà eliminat. Aquesta decisió forma part d'una sèrie de reformes que busquen simplificar i unificar els ajuts disponibles per als aturats.

Una dona amb expressió de preocupació és davant d'una oficina d'ocupació a Madrid, amb bitllets de 500 euros ratllats en primer pla.
El SEPE eliminarà el subsidi per majors de 45 anys sense càrregues familiars a partir de novembre | SEPE, Getty Images, golubovy, PearlyDaisy, PixaBay, anaterate

Quins canvis introdueix el SEPE?

La reforma del SEPE implica l'eliminació del subsidi específic per a més grans de 45 anys sense càrregues familiars. Aquest subsidi ha estat una eina crucial per a molts desocupats d'aquest grup, però a partir del novembre del 2024 ja no estarà disponible.

En canvi, aquests beneficiaris seran coberts pel subsidi d'esgotament de la prestació per desocupació, fet que implica una reestructuració significativa del sistema d'ajuts.

Per què s'elimina aquest subsidi?

L'objectiu principal és simplificar el sistema de subsidis i fer que la cobertura sigui més inclusiva i eficient.

Una dona passant per davant d'una oficina d'ocupació i uns bitllets d'euro
El SEPE adverteix del canvi amb moltes de les seves prestacions | Ptnimages, Europa Press

El SEPE ha assenyalat que aquesta eliminació permetrà ampliar l'accés a altres ajuts per a un nombre més gran de persones. D'aquesta manera, es busca que el sistema sigui més equitatiu i que tots els aturats, independentment de la seva edat i situació familiar, tinguin accés als ajuts necessaris.

Com afectarà els aturats més grans de 45 anys?

Els aturats més grans de 45 anys sense càrregues familiars que actualment reben aquest subsidi s'han d'adaptar a la nova normativa.

A partir del novembre, poden sol·licitar el subsidi d'esgotament de la prestació per desocupació. Aquest subsidi ofereix una cobertura econòmica per a aquells que han esgotat la prestació per desocupació, independentment de la seva edat.

Muntatge del cartell de prestacions del SEPE amb un caixer traient diners
A partir de novembre, es cobrarà el subsidi per esgotament de la prestació per desocupació | Getty Images, SEPE

Què és el subsidi d'esgotament de la prestació per desocupació?

El subsidi d'esgotament de la prestació per desocupació està dissenyat per donar suport als que han esgotat la prestació contributiva. Les quanties i condicions d'aquest subsidi han estat revisades a la reforma recent. Segons el SEPE, les noves quanties seran:

  • 570 euros mensuals durant els primers sis mesos (equivalent al 95% de l'IPREM).
  • 540 euros mensuals durant els sis mesos següents (equivalent al 90% de l'IPREM).
  • 480 euros mensuals durant la resta del període de durada de la prestació, que es pot estendre fins a 21 mesos (equivalent al 80% de l'IPREM).

Què han de fer els beneficiaris actuals?

Els beneficiaris actuals del subsidi per a majors de 45 anys sense càrregues familiars han d'estar atents a les comunicacions del SEPE i preparar la documentació necessària per fer el canvi al nou subsidi. És fonamental que segueixin les indicacions del SEPE per evitar interrupcions en els ajuts.