Un jove amb mascareta i ulleres davant d'una oficina del SEPE

L'avís del SEPE: Un nou requisit per cobrar l'ajuda si estàs a l'atur

Els sol·licitants hauran de presentar el certificat de Recerca Activa d'Ocupació (BAE) per accedir al subsidi

El subsidi per desocupació, una de les ajudes més sol·licitades a Espanya, canvia de requisits. El Servei d'Ocupació Públic Estatal (SEPE) ha anunciat a través de les seves xarxes socials la nova normativa que a partir d'ara serà indispensable per cobrar l'ajuda per desocupació.

Aquesta ajuda va dirigida a les persones que han esgotat la seva prestació per desocupació i continuen buscant feina. Per això, des del mes de juny el SEPE exigeix la Recerca Activa d'Ocupació (BAE) per obtenir el subsidi. «Des de l'1 de juny de 2021 torna a ser necessari acreditar la Recerca Activa d'Ocupació».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En el cas de la Renda Activa d'Inserció (RAI), es necessiten tres certificats de recerca de feina. Aquest requisit havia desaparegut durant la pandèmia, però la tornada a la normalitat fa que torni a ser necessari. Altrament, els interessats no poden formular la sol·licitud.

Amb la millora de les dades epidemiològiques i la vacunació massiva, es considera que és més segur fer aquesta mena de tràmits. Per això, es recupera com a requisit a l'hora de demanar el subsidi per desocupació. A partir d'ara, el BAE serà un requisit indispensable.

Què és el subsidi per atur?

El subsidi per desocupació és una ajuda que s'ofereix a les persones sense feina que han esgotat la prestació. Per beneficiar-se d'aquest ajut cal acreditar l'absència d'ingressos i la recerca activa d'ocupació. Actualment, la quantitat a percebre per als beneficiaris és de 451,92 euros al mes.

Poden demanar el subsidi per desocupació aquelles persones que, estant sense feina, tinguin uns ingressos inferiors a 712,50 euros mensuals. Aquesta quantitat es calcula amb el 75% del salari mínim. Hi ha una altra sèrie de requisits entre els quals ara s'inclou el certificat de Recerca Activa d'Ocupació.

Dins del subsidi per atur hi ha diferents tipus d'ajudes entre les quals destaquen la Renda Activa d'Inserció (RAI) i el Subsidi Extraordinari per Atur (SED). Aquestes són les dues ajudes per a les quals, a partir d'ara, cal presentar el certificat de recerca de feina.

La RAI és un ajut de 451 euros al mes durant tres mesos, i està orientada a persones amb difícil accés a la feina. Per exemple, els aturats de llarga durada majors de 45 anys o les víctimes de violència de gènere. En aquest cas, cal acreditar la causa per la qual se sol·licita l'ajuda.

Pel que fa al SED, és una ajuda de 451 euros durant sis mesos, orientada a persones amb càrregues familiars que han esgotat la prestació. També per als aturats de llarga durada sense dret a un altre tipus d'ajudes. En aquest cas, també cal acreditar la situació específica.

Què és la Recerca Activa d'Ocupació (BAE)?

S'entén per Recerca Activa d'Ocupació (BAE) la demostració que el sol·licitant està buscant feina. Això es pot acreditar de diverses formes, segons el document oficial del SEPE. Així, el sistema reconeix diverses accions per demanar el certificat de recerca de feina.

  • Haver treballat per compte propi i aliena.
  • Enviar currículums en tres empreses diferents com a mínim.
  • Realitzar almenys una entrevista de treball.
  • Inscriure's en una agència de col·locació.
  • Inscriure's com a sol·licitant d'ocupació en dos o més portals públics o privats.
  • Presentar-se a una oferta de treball del SEPE.
  • Altres actuacions ofertes pel SEPE com activitats de formació.

Per obtenir el certificat de recerca de feina s'exigeix haver realitzat com a mínim tres accions de la llista anterior. De vegades fins i tot es poden combinar. Per exemple, si t'inscrius a dos portals d'ocupació i des d'ells et presentes a sis ofertes, ja serveix per obtenir el certificat.

Els certificats de Recerca Activa d'Ocupació són expedits per les comunitats autònomes, motiu pel qual a vegades els criteris varien. En algunes regions els requisits són més laxos que en altres. Per això, és recomanable en qualsevol cas consultar el portal d'ocupació de cada comunitat.