Experts catalans de la sanitat fan un crit d'alerta davant el fet que el Govern català hagi desistit de seguir intentant aplicar el toc de queda. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat aquest dilluns, per segona vegada, la proposta de l'executiu d'establir el confinament nocturn a les ciutats de més de 20.000 habitants amb una incidència epidemiològica superior als 12 casos per cada 100.000 habitants.
Encara que fa uns dies el president de la Generalitat, Pere Aragonès, considerava que el toc de queda continuava sent «proporcional» i «necessari», l'última proposta del Procicat no ha demanat una pròrroga del confinament nocturn, i tan sols ha mirat de mantenir vigents les mesures restrictives. En aquest sentit, tal com exposen els experts, el possible impacte de l'eliminació de la mesura es notarà d'aquí a entre deu i quinze dies. Tot i això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha vaticinat que arribarà una sisena onada.
Les interaccions socials nocturnes, «un còctel perfecte» per la transmissió del virus
En qualsevol cas, diversos especialistes de l'epidemiologia de casa nostra han deixat clar la urgència d'un control sanitari per a evitar l'evolució de la pandèmia. Ho han fet al 'Versió RAC1' de la mateixa emissora del Grup Godó. Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, ha estat rotunda: «El toc de queda és necessari, perquè a la nit és quan s'ajunten més persones sense complir les mesures covid».
Moltes d'aquestes persones, segons Campins, no estan vacunades i interaccionen en moments de risc, cosa que converteix aquestes trobades en «un còctel perfecte perquè el virus es transmeti, sobretot en població jove». El parer de la cap d'Epidemiologia de la Vall d'Hebron és clar i paral·lel al mantingut fins fa uns dies pel Govern català, i sent així, traspassaria, per al TSJC, l'abast sanitari de la mesura. Inevitablement, i potser també inconscient, la mesura es copsa amb un criteri de manteniment de l'ordre i la seguretat pública.
Magda Campins tem que si s'omplen les unitats de crítics s'hauran d'aturar operacions quirúrgiques i trasplantaments. De fet, recorda que un 40% dels pacients crítics ingressats als hospitals catalans hi són per culpa de la Covid-19.
Criteris diversos: «Utilitzar la llei de salut pública per impedir els botellots ha estat un error»
A diferència de Campins, Josep Maria Aguirre, professor de dret administratiu a la Universitat de Girona, considera que la decisió presa pel TSJC aquest dilluns és lògica. «Si ja tenim prohibicions i tenim uns instruments com la policia i el règim sancionador, que s’apliqui això i no serà necessari tancar el conjunt de la població», planteja. La raó, segons el mateix Aguirre, és que «no es pot utilitzar la llei de salut pública per impedir els botellots». «Ha estat un error», concloïa als micròfons de RAC1.
Aguirre discuteix el nou criteri del Govern, que finalment ha estat abandonat, però que plantejava el confinament nocturn per a les poblacions de més de 20.000 habitants amb incidència elevada. Segons ell, la pandèmia ha empitjorat només en el 10% d'aquestes localitats. A banda, el criteri «és discutible», assegura, ja que «deixava fora la majoria de poblacions turístiques del país».