Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones a les portes d?una oficina del SEPE, amb un mà amb diversos bitllets

El SEPE permet cobrar l'atur amb altres ajuts en aquests casos concrets

Hi ha la possibilitat de treballar i rebre la prestació per desocupació. Per això, s'han de complir unes condicions específiques

El sistema públic d'ocupació estatal (SEPE) és l'organisme que gestiona les prestacions per desocupació a Espanya. Té un paper crucial i brinda suport econòmic a aquells ciutadans que es troben sense feina i necessiten ingressos per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Aquesta prestació, coneguda com a 'atur', té una extensió de 2 anys com a molt. En cas que s'esgoti el termini, el SEPE posa a disposició el subsidi per desocupació i la renda activa d'inserció (RAI). Si el beneficiari segueix en una situació vulnerable i no troba la manera de reinserir-se al mercat laboral, el subsidi extraordinari és l'últim element disponible.

Pots cobrar l'atur i cobrar altres ajuts o tenir altres ingressos

La normativa vigent estableix que la prestació per desocupació es pot compatibilitzar amb altres en casos específics. Per tant, hi ha la possibilitat de percebre un ingrés econòmic addicional sense afectar el dret a l'atur. Tot queda recollit a la Llei de Seguretat Social.

Les pensions abonades per un altre país, els contractes de treball signats a un programa de substitució de persones en formació o la indemnització legal per l'extinció del contracte de treball. Totes són excepcions que permeten ser compatibilitzades amb l'obtenció de l'atur i acceptades pel SEPE. Les prestacions de la Seguretat Social per fills a càrrec també s'hi inclouen.

La feina a temps parcial tampoc no impedeix cobrar l'atur en alguns casos, però cal restar la part proporcional al temps treballat. Les prestacions econòmiques de la Seguretat Social, per part seva, han d'haver estat compatibles amb el treball que va originar la prestació de desocupació. Els treballs parcials al sector públic o sindicats també es poden compaginar.

Les beques, els ajuts i les pràctiques formatives, així com la prestació per incapacitat permanent total no impedeixen rebre l'atur. En aquest darrer cas, la invalidesa ha de ser compatible amb la feina que la va provocar.

D'altra banda, percebre ajudes no contributives, com ara l'Ingrés Mínim Vital, no elimina el dret al cobrament de la desocupació. Així mateix, si reps el subsidi per a majors de 52 anys, pots tenir un contracte laboral a temps complet indefinit o temporal si és superior als 3 mesos.

Altres excepcions

Tots aquests casos comentats, menys el darrer, es poden compatibilitzar amb l'atur si no se supera el 75% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i es justifiquen responsabilitats familiars. A més, també és possible rebre la prestació per desocupació sent autònom si es compleixen uns requisits o com a soci d'una nova societat laboral.

El temps màxim per rebre tots dos ingressos de forma simultània és de 270 dies. Aquesta compatibilitat s'ha de sol·licitar en termini de 15 dies a partir de la data en què comencis a treballar per compte propi.