Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus

La seqüela oculta que pateixen un de cada quatre malalts de Covid-19

És un estudi realitzat als hospitals Vall d'Hebron de Barcelona i Germans Trias i Pujol de Badalona

Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus
Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus | ACN

En els darrers mesos han sortit a la llum noves informacions sobre les desconegudes seqüeles del coronavirus, especialment a llarg termini. Des que va esclatar la pandèmia de la Covid-19 a poc a poc s'han anat fent importants descobriments sobre el virus i la seva capacitat per afectar diversos teixits i òrgans del cos.

També s'ha investigat sobre els possibles tractament per prevenir les complicacions i, així, reduir la taxa de mortalitat dels casos més greus. Encara que molt per investigar, especialment pel que fa a les seqüeles a llarg termini del virus perquè encara no ha passat temps suficient per aprofundir en la investigació.

 

La seqüela oculta que pateixen un de cada quatre pacients de coronavirus

Tot i això, un important estudi realitzat als hospitals Vall d'Hebron de Barcelona i Germans Trias i Pujol de Badalona han servit per descobrir una oculta i mortal seqüela que afecta un de cada quatre pacients greus de coronavirus. Segons aquest estudi, un de cada quatre pacients amb Covid-19 ingressats a l'UCI pateixen trombosis. Per si no n'hi hagués prou, el 62% d'aquestes trombosis són ocultes, és a dir, no donen senyales d'estar produint-se.

D'aquesta manera, es va descobrir que un 26,5% dels pacients greus amb Covid que ingressaven a l'UCI patien una trombosi venosa o pulmonar, però que en la majoria de casos (62%) era una trombosi. Aquestes preocupants estadístiques, segons informen els investigadors, posen de manifest la necessitat d'administrar dosis més elevades d'anticoagulants en pacients greus ingressats a l'UCI per reduir el risc de complicacions.

«Hem comprovat que els pacients amb Covid-19 greu tenen un risc incrementat de tromboembolisme venós a causa de la mateixa infecció per SARS-CoV-2 i també a causa de la immobilització dels pacients i el tractament que necessiten, com la implantació de catèters», ha detallat Sergi Bellmunt, cap de servei d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l'Hospital Vall d'Hebron.

L'estudi assenyala la necessitat d'aplicar més anticoagulants als malalts greus

El treball ha estat publicat recentment per la prestigiosa revista de cirurgia vascular 'European Journal of Vascular and Endovascular Surgery', però l'estudi es va dur a terme l'abril de 2020, durant la primera onada de la pandèmia. L'estudi es va fer amb 230 pacients ingressats a l'UCI dels hospitals Vall d'Hebron i Germans Trias i Pujol. Encara que sembli una xifra reduïda, segons els seus autors representa la sèrie publicada més gran del món de pacients amb coronavirus i trombosis en UCI.

Els metges dels dos hospitals van posar en marxa aquest estudi durant la primera onada quan van començar a atendre molts pacients greus amb Covid-19 amb sospita d'alguna mena de trombosis. L'equip mèdic va fer un seguiment continu als pacients durant una setmana per comprovar la seva evolució i veure si desenvolupaven noves complicacions. Per sorpresa de tots els investigadors, el nombre de pacients amb trombes asimptomàtics era notablement elevat.

«Pot ser a causa que són pacients que en moltes ocasions estan intubats i no poden expressar bé si noten algun símptoma. A més, el fet d'estar en repòs al llit evita que es produeixi edema, és a dir, que s'infli la cama, un símptoma molt característic de la trombosi venosa i sense la qual pot ser que passi desapercebuda», ha explicat Sergi Bellmunt.

D'acord amb els resultats de l'estudi, els autors veuen necessari administrar dosis més elevades de tractament anticoagulant, com l'heparina, en els pacients amb Covid-19 greu a l'UCI. «Tenint en compte que tenen un risc elevat de trombosis, i tenint en compte que hem observat pocs casos amb hemorràgia, seria necessari administrar heparina en dosis més elevades de l'habitual en aquests pacients», conclou l'estudi.