Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un policia subjectant una creïlla i un cotxe de la Policia Nacional

Seriós avís de la Policia sobre l'estafa de la patata: ha arribat a Espanya

El desconeixement ha fet que els delinqüents hagin aconseguit enganyar ja centenars d'espanyols per tot el país

El món digital ha fet que les estafes i fraus evolucionin constantment. En aquest cas, la policia ha llançat una nova advertència sobre un frau que està guanyant popularitat.

Es tracta de l'estafa de la patata. Aquest engany, encara que pugui semblar inofensiu, ha afectat nombroses persones les últimes setmanes. Per això, conèixer el seu funcionament és vital per evitar caure al parany.

En què consisteix l'estafa de la patata de què avisa la policia?

L'estafa de la patata és una estafa que es realitza principalment a través de plataformes de compravenda en línia. La policia, mitjançant un vídeo de TikTok, ja ha advertit sobre aquest frau.

Els estafadors publiquen anuncis de productes electrònics d'alta gamma, com ara telèfons mòbils o portàtils, a preus molt atractius. Això aconsegueix cridar l'atenció de possibles compradors.

No obstant això, el problema apareix una vegada que el comprador fa el pagament. En lloc de rebre el producte promès, rep una creïlla o un objecte de poc valor.

Com identificar l'estafa de la patata

La policia ha proporcionat algunes claus per identificar aquest tipus de frau. "I què pots fer per evitar que t'estafin en una plataforma de segona mà? Primer, revisa les valoracions d'aquest venedor. Sospita els preus que són massa atractius".

Muntatge de mans d'una persona amb un mòbil i una rodona amb molts bitllets variats d'euro
En pagar, el comprador rep una patata i no el dispositiu promès | Getty Images, Pexels

D'altra banda, les autoritats recomanen desconfiar "d'aquells venedors que volen que continuïs la negociació fora de la plataforma oficial".

Els pagaments, per part seva, s'han de fer "sempre per mitjans segurs i protegits". Un altre consell important és verificar l'autenticitat del producte abans de fer el pagament. Si és possible, demaneu al venedor fotos addicionals del producte i detalls específics que només un propietari legítim podria proporcionar.

També és útil buscar el producte en altres llocs web per comparar preus i assegurar-se que no es tracta duna oferta fora del normal per ser veritat.

Imatge de fons d'un agent de la Policia i una altra d'una persona amb una targeta a la mà comprant per internet
Realitza els pagaments per mitjans segurs i, en cas de frau, reporta immediatament | Europa Press, Getty Images Pro

Què fer si ets víctima de l'estafa de la patata

"Si has estat víctima d'una estafa, reporta'l a la plataforma i denuncia'l a la Policia", afegeix. El primer és contactar amb la plataforma de compravenda i reportar el frau. Moltes d'aquestes plataformes tenen polítiques de protecció al comprador que et poden ajudar a recuperar els teus diners.

A més, és crucial presentar una denúncia davant de la policia. Proporciona tota la informació possible sobre el venedor i la transacció. Això no només pot ajudar-te a recuperar els teus diners, sinó que també contribueix a fer que les autoritats puguin rastrejar i aturar els estafadors.