Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor

Els 7 canvis de la Llei de Trànsit que entra en vigor ja: noves multes

La DGT ha enviat un comunicat per explicar els canvis que entraran en vigor el mes que ve

Conduir un vehicle implica estar amb els 5 sentits posats a la carretera. Agafar el volant i trepitjar els pedals suposa una gran responsabilitat, ja que mai se sap què pot arribar a passar amb una mala conducció.

Molta gent, sobretot el col·lectiu més jove, decideix portar el cotxe d'una manera que no és la ideal. Alguns exemples són l'excés de velocitat, no respectar els senyals de trànsit o els mals hàbits com menjar o utilitzar el telèfon mòbil.

Primer pla del volant d'un cotxe
Una mala conducció pot portar conseqüències greus. | Pixabay 

És per això que la DGT no descansa i ha tornat a introduir noves multes a Espanya. L'objectiu principal és que els conductors del país aprenguin d'una vegada per totes a respectar les normes de la carretera. En cas contrari, tocarà gratar-se la butxaca.

«Nous temps, noves normes»

Aquest és el lema que regeix la nova campanya que ha llençat l'organisme de trànsit espanyol. S'hi recorda a les persones que condueixen un vehicle els canvis que tindrà la normativa. A partir del dia 21 de març, després de la modificació de la Llei de Trànsit, tot canviarà a les vies del territori nacional.

«Nous temps, noves normes», pretén ensenyar als ciutadans les novetats més destacades d'aquesta llei, que intenta adaptar-se a la realitat actual de tots els conductors.

A finals del mes que ve, la nova campanya apareixerà a mitjans digitals, a premsa escrita, a la ràdio i fins i tot a xarxes socials. L'etiqueta serà #NuevosTiemposNuevasNormas. És més, per facilitar la comprensió d'aquesta guia, la DGT ha resumit l'explicació a 7 punts bàsics:

1. Distraccions

L'ús del telèfon mòbil a la carretera és, malauradament, molt freqüent als conductors d'avui dia. D'aquesta manera, l'organisme ha pres la decisió de prevenir els riscos i ha augmentat la retirada de 3 a 6 els punts per utilitzar el mòbil mentre es condueix.

Una persona fent servir el mòbil al volant.
L'ús del telèfon mòbil al volant és molt perillós. | Pixabay 

2. Cinturó de seguretat i elements de protecció

En cas d'accident, la protecció permet que les conseqüències siguin menors. El cinturó de seguretat, el casc o el sistema de retenció infantil són claus al vehicle. La DGT creu convenient incrementar la retirada de 3 a 4 punts per no fer servir o fer un mal ús d'aquests elements.

Una dona mentre es posa el cinturó de seguretat.
El cinturó de seguretat és molt important. | Pixabay

Tot i això, la multa continuarà sent de 200 euros.

3. Unificació del període per recuperar els punts del carnet

L'entitat ha unificat a 2 anys el temps necessari sense cometre cap infracció perquè un conductor que havia perdut el carnet pugui recuperar el saldo inicial de punts. Anteriorment, el període variava segons la gravetat de les infraccions, però a partir del 21 de març se simplificarà.

Dona agafant un carnet de conduir espanyol.
El període per recuperar el carnet de conduir és de 2 anys. | EFE 

4. Avançaments

A partir de finals del mes que ve, quedarà prohibit depassar en 20 km/H els límits de velocitat a les carreteres convencionals per avançar. Per tant, els vehicles que ho vulguin fer, hauran de respectar els senyals de trànsit.

Un cotxe que adelanta un camió.
Per avançar, caldrà respectar el límit de velocitat. | Pixabay 

5. Més seguretat per als ciclistes

Amb l'objectiu principal de protegir la integritat dels ciclistes, a partir d'ara, serà obligatori canviar de carril, en vies que ho permetin, per avançar ciclistes o ciclomotors.

Un ciclista de carretera.
Els ciclistes tindran més seguretat. | Pixabay 

En cas d'infringir aquesta nova norma, la multa augmentarà de 4 a 6 punts, amb una multa de 200 euros.

6. Carril bici

La DGT ha anunciat que estarà prohibit aturar-se o estacionar a carril bici o a vies ciclistes. Aquest fet podria provocar algun accident pels altres conductors.

Diversos ciclistes.
Està prohibit estacionar o aturar-se al carril bici. | Pixabay 

7. Taxa zero alcoholèmia

Aquesta darrera mesura, que ja estava posada sobre la taula des de fa temps, ve estipulada per als menors que condueixen qualsevol vehicle. Per tant, no podran circular amb una taxa d'alcohol superior a 0, tant a la sang com a l'aire espirat.

DetAll d'un agent de trànsit fent un test d'alcoholèmia a un conductor
La DGT vol imposar la nova taxa 0,0 per als menors. | Pixabay 

No els ha quedat més opció

Pepe Navarro, director general de Trànsit ha admès que la nova campanya està feta per protegir el ciutadà. Creu que «és oportú i necessari que coneguin les modificacions perquè si es coneixen i s'expliquen, els ciutadans les interioritzaran i les compliran».

A més dels 7 punts comentats anteriorment, la nova llei recull altres aspectes. Entre ells, destaquen que llançar a la via algun objecte comporta la pèrdua de 6 punts, i el fet de no fer servir casc, 4.