El setembre pot ser més plujós a l’oest de Catalunya i al Pirineu

Els models també indiquen que les temperatures seran força normals per l’època i que la tardor serà més aviat càlida amb pluges habituals

L’agost va començar amb una onada de calor històrica a Catalunya, però de seguida es va normalitzar la temperatura en general i hem tingut diverses tongades de ruixats. De cara a aquest setembre, sembla que seguirem la tònica de temperatures normals per  l’època i pluges habituals a molts punts però pel damunt de la mitjana a punts de l’extrem sud, Ponent i Pirineu. Aquesta pot ser la tendència del mes en el que donarem la benvinguda a la tardor, concretament el dia 23.

Així ho indiquen els mapes del model nord-americà de predicció estacional numèrica NOAA, un dels més fiables i prestigiosos a nivell internacional en aquest camp.  Al llarg dels darrers mesos, aquests mapes han indicat una tendència de temps més mogut del normal, i així ha estat a molts punts del país.

De fet, aquest inici de mes, que arribarà el cap de setmana, vindrà marcat per la reducció dels xàfecs i tempestes amb unes temperatures força habituals per l’època. A mig termini, sembla que els termòmetres volen pujar més la propera setmana, tot i que pel pont de l’11 de setembre tornarien a baixar lleugerament amb augment dels ruixats, extrem que és d’hora per confirmar.

Cal recordar, però, que aquests models són a llarg termini i que el seu marge d’error és ampli. Per tant, poden no complir-se al peu de la lletra i patir alteracions. Tocarà fer balanç quan acabi el setembre  per veure si tenien raó, ja que els darrers mesos han estat força encertats. 

Un setembre amb precipitacions irregulars i temperatures normals

Mapa d'anomalies en la temperatura pel setembre
Mapa d'anomalies en la temperatura pel setembre | NOAA

 

Segons NOAA, les temperatures es mantindran aquest setembre més o menys normals per l’època, sense descartar algun pic de calor, sobretot fins a mitjans de mes. No obstant, a la cara nord del Pirineu de Lleida es podrien registrar valors més baixos dels habituals amb ambient puntualment més fresc.

Pel que fa a les precipitacions, els models indiquen que seran força normals a gran part del litoral, prelitoral i meitat est del país, mentre que podrien caure pluges més abundants del normal a molts punts de Lleida i del sud de Tarragona, però especialment al Pirineu i Prepirineu lleidatà.  Seguiríem amb la tònica de corrents i pertorbacions provinents de l’Atlàntic.

Mapa d'anomalies en la precipitació pel mes de setembre
Mapa d'anomalies en la precipitació pel mes de setembre | NOAA

 

Pel que fa a la resta de l’estat, els mapes indiquen que les temperatures seran força similars en conjunt. Si ens fixem en les precipitacions, sembla que el setembre serà més plujós de l’habitual a punts de l’est i del nord, especialment al voltant dels Pirineus. La sequera podria seguir a gran part de Galicia i del centre-oest de la península.

Resta d’Europa i previsió per a la tardor

Pel que fa a la resta d’Europa, els mapes indiquen que el setembre tornarà ser força plujós a la zona del Mediterrani, mentre que a punts del centre del continent i de les illes britàniques seguiria la sequera que arrosseguen. Les temperatures serien similars o més baixes a la zona de Grècia i més altes als països escandinaus.

De cara a la resta de la tardor, les precipitacions serien força normals al sud del continent, també a casa nostra, i més escasses del normal a la resta, mentre que les temperatures es mantindrien més aviat pel damunt de les normals.