Els hipotecats ja poden saber si es podran beneficiar del paquet de mesures del Govern espanyol per reduir els pagaments mensuals. Les llars que hagin contractat el crèdit hipotecari a partir de la data marcada tenen més possibilitats d'optar a les ajudes.
Dimarts passat es va aprovar el paquet de regulacions acordades entre el Govern espanyol i les entitats financeres per ajudar les famílies vulnerables a pagar el seu habitatge. I és que la situació produïda per la pujada de l'Euríbor, juntament amb l'increment dels tipus per part del Banc d'Espanya, s'ha tornat insostenible per a moltes llars.
Les hipoteques signades a partir d'aquesta data seran les més beneficiades
El mètode de liquidació més freqüent a les hipoteques catalanes és el francès. A través d'aquest sistema, durant els primers anys del préstec, a més de la quota mensual, es paga un volum d'impostos molt elevat. Això significa que el retorn dels diners prestats correspon a una quantitat molt insignificant.
Això comporta que, quan una persona arriba a pagar el 50% del seu acord hipotecari, en realitat continuarà sense haver retornat la meitat de la quantitat prestada pel banc. Amb aquest mètode, els pagaments es fan mensualment. Això no obstant, en cas de tractar-se d'un crèdit a tipus variable, la quantitat a abonar es pot considerar tenint en compte l'evolució de l'euríbor.
És per això que, tant el Govern espanyol com el Banc d'Espanya, consideren que les hipoteques signades entre el 2017 i el 2021 són les que en surten més perjudicades.
Tenint en compte el sistema aplicat, els préstecs iniciats en aquest període de temps són els que pateixen un pes d'interessos més gran en el pagament cada mes. En aquest sentit, els contractes immobiliaris dels últims cinc anys seran els més beneficiats per les ajudes.
Aquest és el desmesurat endeutament hipotecari a casa nostra
A Espanya, aproximadament un 76% de les famílies tenen un immoble en propietat. El percentatge supera la mitjana als països de la zona euro, que se situa en un 60,3%.
No és una xifra que passi desapercebuda. I és que, segons els resultats de l'última Enquesta de Finances i Consum de les Llars del BCE, sis de cada deu famílies amb domicili propi estan hipotecades.
En aquest sentit, el membre de l'Instituto Español de Analistas Financieros, Javier Santacruz, afegeix que la ràtio de deute sobre el patrimoni net de les llars que reben menys ingressos se situa en un 78,2%. Es tracta d'un percentatge escandalós, tenint en compte que, de mitjana, a la zona euro aquesta mateixa dada equival a un 27%, segons descriu l'economista.
Puja el deute hipotecari
Com recull el Colegio de Registradores, l'endeutament hipotecari per habitatge ha incrementat de manera persistent aquest últim any. Segons exposa a la seva última 'Estadística Registral Immobiliària', això és degut a l'elevada pujada de preu dels domicilis i a l'encariment de la superfície mitjana transmesa.
En xifres, la diferència encara és més notable. Fa aproximadament deu anys, el 2013, el preu equivalia a 100.841 euros, un nombre que s'allunya dels 143.658 euros del 2022.
Tot i això, la quantitat actual no sobrepassa el nivell màxim assolit en l'últim pic, produït durant la bombolla immobiliària del 2007. Aquell any, l'endeutament hipotecari per habitatge era de 151.432 euros.
És per això que, davant la gran inestabilitat de l'Euríbor, els hipotecats opten cada cop més per finançar-se mitjançant crèdits de tipus fix. Aquesta situació s'ha repetit durant els més de deu anys en què el cost monetari estava en mínims històrics. Actualment, segons detalla l'Asociación Hipotecaria Española (AHE), un 70% de les hipoteques signades al país són a tipus fix.
Els bancs que oferiran les ajudes hipotecàries
El 22 de novembre passat, el Consell de Ministres va aprovar les noves regulacions per a hipotecats amb renda mitjana que es troben en situació de vulnerabilitat.
CaixaBank, Banc Sabadell i Unicaja han estat les primeres entitats financeres a incorporar-se al Codi de Bones Pràctiques. S'estima que les ajudes seran destinades a més d'un milió de famílies amb ingressos mínims.