Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos treballadors amb armilles grogues i taronges, davant la porta de Nissan a Barcelona

Les instal·lacions que deixarà lliures Nissan podrien ser ocupades per Silence

Es tracta d'una start-up que podria ocupar el lloc de la marca japonesa

Diversos treballadors amb armilles grogues i taronges, davant la porta de Nissan a Barcelona
Els treballadors de Nissan continuen en peu de guerra per la marxa de l'empresa. | Cedida

Després que a finals del passat mes de maig es conegués la notícia que Nissan abandonarà Catalunya, ja hi ha els primers rumors sobre qui podria ocupar les seves instal·lacions a la Zona Franca de Barcelona. Tal com publica aquest dijous 'Economía Digital', es tracta d'un espai de gran valor industrial i immobiliari que, amb l'anunci de l'adeu de la marca japonesa, dona peu a l'interès d'empreses pretendents a instal·lar-s'hi.

Una de les més ben situades, segons l'esmentat mitjà, és 'Silence', una start-up que fabrica les motos elèctriques de Seat i Acciona. Des de 2019, aquesta jove empresa té la vista posada en el desenvolupament d'un cotxe elèctric, l'execució del qual es podria dur a terme ja a la planta barcelonina que actualment encara ocupa Nissan. El camí és llarg, però sembla que els 'substituts' per a les instal·lacions de la Zona Franca de Nissan ja fan cua.

500 de treballadors de Nissan es manifesten a Barcelona per exigir recuperar l'autorització prèvia als ERO

En paral·lel als rumors sobre el futur de les instal·lacions després de la marxa de la marca japonesa, la plantilla continua manifestant-se per intentar salvar el futur de la planta. Aquest mateix dijous, 500 treballadors de Nissan s'han manifestat aquest davant la seu del Departament d'Empresa i de la delegació del govern espanyol a Catalunya per exigir recuperar l'autorització prèvia als Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO), que es va eliminar amb la reforma laboral del 2012 promoguda pel PP.

Els manifestants han caminat des de dalt del passeig de Gràcia fins al carrer de Mallorca, i han tallat el trànsit al seu pas, fins a dos quarts de dues, quan s'ha dissolt la concentració. Representants del comitè d'empresa s'han reunit amb la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, i després amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, per reclamar que es derogui l'article 51 de l'Estatut dels Treballadors i per demanar la implicació de Renault.

«Demanem als polítics que passin de les paraules als fets. És molt fàcil derogar l'article 51 de l'Estatut dels Treballadors. Això evitaria que les empreses no puguin fer el que vulguin i hi hagi un filtre de l'administració per justificar el tancament. Nissan serà la primera, però poden venir moltes més empreses que marxin sense donar explicacions», ha explicat el delegat d'USOC al comitè d'empresa, Miguel Ruiz.

De fet, a la sortida de la reunió amb Cunillera, els sindicats han amenaçat amb mobilitzacions a Cantàbria, a la fàbrica de Los Corrales de Buelna, que subministra components per vehicles de Nissan i Renault que es munten en diverses plantes. «Anirem a Cantàbria per demostrar que també som capaços d'aturar Renault», ha dit Ruiz, en una assemblea improvisada davant de la seu de la delegació del govern a Catalunya.