Simón admet que el virus va circular per Espanya abans de finals de febrer

Ha explicat que no prendrà part en la decisió de la promoció de fases de les comunitats autònomes

Fernando Simón, en una compareixença a la Moncloa
El doctor Fernando Simón, en una compareixença a la Moncloa. | Europa Press

Fernando Simón ha admès que el virus de la Covid-19 podria haver circulat per Espanya abans de finals de febrer, el moment en què el Ministeri de Sanitat fixa el gran increment de contagis dins de la pandèmia. En roda de premsa després del Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus, Simón ha estat preguntat sobre la possibilitat que Espanya investigui casos de pneumònia registrats des de novembre per verificar si poden ser realment Covid-19, tal com ha suggerit l'Organització Mundial de la Salut (OMS). No obstant això, l'expert ha obviat aquesta qüestió.

El virus podria haver arribat setmanes abans de la primera detecció

Simón ha assenyalat que hi ha «probabilitat» que el virus viatgés des de la Xina fins a Europa abans de la notificació del brot per part de les autoritats xineses, el 31 de desembre de 2019. «Tenim informacions d'estudis que és molt probable que hi hagués infeccions a la Xina produïdes a la fi o mitjans de novembre que es van detectar més tard», ha explicat. Així, ha reconegut l'opció que la gent que s'hagués pogut infectar a la Xina vingués a Europa en aquells moments. «Això probablement va succeir amb alguns casos, però en un nombre relativament petit, perquè si no, les nostres epidèmies haurien començat abans», ha justificat.

Simón ha recordat que el primer cas notificat a Espanya es va produir el 31 de gener. En aquell moment, segons l'expert, els metges sentinelles de la grip van fer proves per detectar si algun cas podria ser de Covid-19. «En aquests estudis inicials no se'n va detectar cap que fos positiu», ha argumentat. Amb tot, ha afirmat que es va donar algun contagi «bastant abans que fos notificat», com un positiu que va començar amb símptomes el 2 de febrer a València. «És possible que arribés un cas abans de finals de febrer, però per descomptat no va generar un brot identificable», ha insistit l'expert.

La decisió sobre el canvi de fase de les comunitats, del ministre Illa

Al seu torn, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat, el doctor Fernando Simón, ha assegurat que serà el ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui decideixi quines comunitats autònomes passaran de fase i quines no, juntament amb onze experts.

«No els puc dir encara si l'informe tècnic serà favorable o no, però sí que els puc dir que la decisió final de si es passa o no de fase, és una decisió que la prendrà el ministre, jo no entraré en aquest procés», ha reblat el doctor Simón durant la roda de premsa que ofereix a Moncloa tots els matins des que es va declarar l'estat d'alarma a Espanya.


Comentaris

envia el comentari