El coordinador del Centre d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón

Simón avala l'estratègia catalana vacunació: «No podem estar de braços plegats»

Considera que limitar la vacuna d'AstraZeneca als menors de 55 anys no fa canviar l'estratègia

Fernando Simón ha avalat aquest dilluns que Catalunya comenci a vacunar personal essencial amb la vacuna d'AstraZeneca, un moviment que probablement serà aprovat per la Comissió de Salut Pública estatal per aplicar-lo arreu del territori. «El que no podem fer és pretendre que una Comunitat Autònoma estigui de braços plegats a l'espera d'un paper quan tot apunta que marcarà aquesta línia», ha afirmat el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES).

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Simón ha reiterat que els «grans objectius» són tenir el 80% de la població de més de 80 anys vacunada a finals de març o principis d'abril i tenir el 70% de la població total vacunada a l'estiu. El portaveu del Ministeri de Sanitat també ha considerat que el fet que la vacuna d'AstraZeneca no es pugui posar a majors de 55 anys «no fa variar l'estratègia. El que canvia és el moment en què es comença a vacunar alguns grups», ha indicat.

Pel que fa a la presència de les diferents soques del coronavirus a Espanya, Simón ha explicat que fins ara hi ha 479 casos de la soca britànica notificats. «Sabem que n'hi ha més, però no han estat notificats», ha puntualitzat. També ha dit que hi ha dos casos de la variant sud-africana i un de la brasilera, els tres de persones provinents dels respectius països que «en principi no haurien d'haver produït transmissió».

D'altra banda, Simón ha manifestat a preguntes dels periodistes que «per descomptat» hi pot haver una quarta onada de covid-19, però ha matisat que caldrà tenir en compte molts factors per determinar-ne l'abast, un dels més importants la vacunació. Així, ha recordat que cada setmana s'afegeixen unes 400.000 persones al grup de persones que almenys han rebut una dosi de la vacuna, fet que va incrementant de forma progressiva el col·lectiu d'immunitzats.

Això podria fer que la suposada quarta onada arribés «de manera més lenta» i fos més fàcil de gestionar, per bé que també caldria estar atent a la presència de la soca britànica, de més transmissibilitat, que podria fer que aquest alentiment no fos tan acusat.

Arribar a Setmana Santa amb els paràmetres adequats

Sobre si l'Administració prepara mesures més estrictes que les de Nadal per Setmana Santa, Simón ha explicat que el que és important és arribar-hi «amb els paràmetres adequats». Si no s'hi arriba «caldrà prendre les mesures oportunes». És per això que ha tornat a instar a la població a seguir de manera estricta les restriccions actuals. «Jo vull que es puguin fer coses i se'n podran fer si estem al nivell adequat, si no, no», ha advertit