Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón amb el dit aixecat i un arbre de Nadal darrere en roda de premsa

Urgent: L’avís de Simón sobre la nova variant de la covid a Espanya: «Era d’esperar»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ho va explicar la tarda d'aquest dilluns, 28 de desembre

Fernando Simón amb el dit aixecat i un arbre de Nadal darrere en roda de premsa
El doctor Fernando Simón ha llençat un nou advertiment sobre la variant britànica del coronavirus. | Europa Press

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha defensat aquest dilluns, 28 de desembre, que la probabilitat de detectar en origen els nou casos notificats a Espanya fins al moment de la nova soca de coronavirus detectada al Regne Unit era «molt baixa». En la roda de premsa d'aquest dilluns després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat ha informat que, a més dels nou casos ja detectats, «n'hi ha més en investigació».

Simón ja esperava que la capacitat de detecció fos baixa

«La qual cosa és esperable. Estava en una zona d'Anglaterra amb la qual Espanya té molt d'intercanvi de persones. Inclou la ciutat de Londres, que està molt densament poblada. No és una cosa que ens hagi resultat estranya», ha argumentat, recordant que aquesta nova variant, més contagiosa però no més greu, es va detectar per primera vegada al Regne Unit al mes de setembre.

Simón ha detallat que la informació que té fins ara «indica que la major part dels casos detectats va iniciar símptomes als quatre o cinc dies d'arribar». «La probabilitat de detecció a l'aeroport i en l'origen era realment baixa per a diversos d'aquests casos», ha especificat, afegint que en ocasions les PCR només donen positiu un o dos dies després del contagi.

A l'espera dels propers dies i setmanes per tenir més informació sobre la nova soca del virus

Segons l'epidemiòleg, «en els pròxims dies» les comunitats autònomes aportaran més informació sobre les sospites de nous casos d'aquesta soca. Pel que fa a la possible major transmissibilitat d'aquesta soca, Simón ha comentat que «l'evolució de l'epidèmia no deixa tan clar que la transmissibilitat sigui diferent», però ha citat els estudis genòmics britànics que afirmen el contrari.

En qualsevol cas, l'epidemiòleg ha mostrat el compromís del Ministeri de Sanitat d'«ampliar les capacitats de seqüenciació per tenir més informació sobre les variacions del virus». Segons Simón, en breu es publicarà un document per regular aquesta qüestió.

Catalunya manté les restriccions i no les augmenta, contra tot pronòstic

Mentrestant, a Catalunya, la roda de premsa convocada per aquest dilluns, dia 28 de desembre, va sorprendre tothom que l'esperava per saber quines serien les noves restriccions de cara als propers dies, incloses les celebracions de Cap d'Any i Reis. Després de dies d'insinuacions, per part de diverses autoritats —com ara el conseller d'Interior, Miquel Sàmper— d'un augment de les mesures, el Govern va donar la sorpresa explicant que es mantenen les vigents actualment i que no se n'incorporen de noves.

D'aquesta manera, doncs, es permeten les reunions de fins a sis persones, que poden augmentar fins a una desena però d'un màxim de dues bombolles de convivència. El toc de queda per la Nit de Cap d'Any s'estableix a la una de la matinada, mentre que a la Nit de Reis serà a les onze de la nit —la resta de dies, es manté a les deu de la nit, com és habitual des del passat mes d'octubre. Les restriccions estaran vigents fins l'11 de gener si no hi ha una nova pròrroga.