El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, calcula que la soca britànica ja suposa entre un 25 i un 30% dels nous contagis de Covid-19 a Espanya, tot i que distribuïda de manera molt irregular entre les comunitats autònomes. Ho ha dit aquest dilluns en una roda de premsa, en què també ha dit que és una xifra menor a la prevista pels càlculs dels epidemiòlegs, un fet que Simón ha atribuït a diversos factors, entre ells que la corba de la pandèmia va en aquests moments de baixada.
TV en Directo | Fernando Simón: "La variante británica está sobre el 25 o el 30%, por debajo de lo que habíamos esperado que se expandiera" ¿por qué? rRsponde https://t.co/48G7m4ZAyrpic.twitter.com/07RenBDZ88
— EL PAÍS (@el_pais) February 22, 2021
En aquest sentit, Simón ha subratllat que cada cop hi ha «més evidència» que la incidència del virus entre els col·lectius vacunats és menor que entre els grups no vacunats, i que en cas de malaltia, l'afectació és més lleu.
Les estadístiques oficials de vacunes es publicaran pròximament
A preguntes dels periodistes, el portaveu del Ministeri de Sanitat s'ha referit a dos estudis relacionats amb el coronavirus, un que confirma l'eficàcia de la vacuna d'AstraZeneca en majors de 80 anys i l'altre que conclou que si el confinament de la primera onada s'hagués pres una setmana abans s'haurien evitat 23.000 morts. Pel que fa al primer estudi, Simón ha reiterat que les autoritats sanitàries espanyoles estan recollint tota la informació dels diferents estudis que s'estan duent a terme, i ha afegit que quan aquesta informació sigui prou concloent, no hi haurà problema a canviar les decisions adoptades fins ara. Cal recordar que a Espanya s'ha decidit que la vacuna d'AstraZeneca només s'administri als menors de 55 anys.
Pel que fa al segon estudi, Simón ha subratllat que si el confinament s'hagués decretat l'1 de gener, les morts que s'haurien evitat haurien estat moltes més. «El problema és si s'hagués pogut aplicar», ha dit el director del CCAES, que ha recordat que un decret d'estat d'alarma és «un fet molt seriós en una democràcia» que ha d'estar molt ben justificat. Per això ha convidat a distingir entre la informació que poden aportar els diferents estudis i el que és factible fer en cada moment.
Per últim, Simón també ha estat preguntat en diverses ocasions sobre la xifra «real» de vacunes que han arribat a l'Estat espanyol i sobre quantes d'aquestes han anat a l'Exèrcit. El director del CCAES s'ha remès a les estadístiques oficials que estaran disponibles pròximament, però sí que ha volgut subratllar que, en tot cas, el nombre de vacunes no distribuïdes a les comunitats autònomes és «marginal».