Fernando Simón en primer pla amb les banderes espanyola i europea al darrere

Simón, sobre la situació actual del coronavirus a Espanya: «No estem evolucionant tan bé com voldríem»

El director del CCAES ha advertit que cal complir les restriccions

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut que els darrers dies s'ha vist un lleuger augment dels casos de coronavirus i ha avisat que és possible que la tendència vagi a l'alça. «No estem evolucionant tan bé com voldríem, la incidència és molt alta i els últims dies hem vist un increment global més gran del que esperàvem», ha dit Simón en roda de premsa.

D'altra banda, ha afegit que pot ser que s'estigui «en fase d'ascens» de la mateixa manera que està passant a altres països europeus. En aquest sentit, ha demanat a la ciutadania molta prudència i ha avisat que si es volen evitar «mesures molt més dures i dràstiques» s'ha de complir les restriccions.

«Està clar que anar amb mascareta i mantenir la distància amb els amics no és la cosa més agradable del món però és el que hem de fer per evitar mesures molt més dràstiques que afecten molt més a la vida social», ha argumentat. Simón ha avisat que l'aplicació de les mesures «no serà fàcil» perquè la ciutadania «està molt a prop de l'esgotament». També ha detallat que el grup d'edat que ha tingut un major increment de contagis ha estat els joves d'entre 15 i 19 anys.

Pel que fa a la situació de Madrid, Simón ha valorat positivament la millora de la tendència, encara que ha advertit que cal analitzar-ho amb prudència. «Això no s'ha acabat», ha insistit. Sobre la possibilitat que es pugui estendre l'estat d'alarma, ha remarcat que de moment es va en la línia que s'esperava però que caldrà veure com evoluciona la situació.

 

Navarra anuncia un confinament perimetral durant 15 dies

El Govern de Navarra ha decidit restringir l'entrada i sortida de la Comunitat foral als desplaçaments que no siguin motivats i també tancarà els bars i restaurants a partir d'aquest dijous i durant dues setmanes. Així ho ha anunciat la presidenta del Govern foral, María Chivite, la qual ha explicat que s'ha decidit adoptar aquestes noves restriccions que són «dures» tenint en compte que «l'evolució de les dades de Covid-19 no és la que ens agradaria».

«Ens anticipem a les dues setmanes de termini que ens vam donar en les últimes mesures per a una millora brusca i molt més ràpida per a preservar el sistema la seva capacitat i evitar mals majors», ha subratllat Chivite, per a remarcar que l'Executiu foral no vol «esperar que sigui tard».

Per una altra banda, també s'ha decidit avançar el tancament a les 21 hores pràcticament en la totalitat dels establiments com a locals comercials al detall o grans superfícies, a més de totes les activitats esportives i culturals. Pel que fa al transport públic, es redueix al 50% la capacitat màxima en el transport urbà comarcal. I en l'àmbit privat, es restringeix les reunions a la unitat familiar i de convivència, exceptuant a les persones que viuen soles i a les quals necessitin especials cures especials o atencions.