Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Ho diuen els metges: El símptoma comú que t'ajudarà a saber si has tingut coronavirus

La simptomatologia ha anat canviant a mesura que s'han anat fent grans passos en la investigació epidemiològica de la Covid-19

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a MadridLa comunitat científica ha anunciat quin és el símptoma comú entre els pacients de Covid | Europa Press

El coronavirus és una malaltia encara desconeguda i repleta de misteris. Un dels majors maldecaps per als professionals mèdics i científics des de l'esclat de la pandèmia ha estat identificar els símptomes del coronavirus. Això es deu al fet que detectar una malaltia els símptomes principals de la qual estan relacionats amb desenes de patologies diferents s'antulla realment complicat.

A més, la Covid-19 és un virus impredictible que no afecta tothom de la mateixa manera. La majoria dels casos, de fet, presenten una simptomatologia lleu o moderada que no comporta hospitalització, però un altre important percentatge presenta múltiples símptomes amb greus quadres mèdics.

Malgrat aquests, moltes altres persones han patit la malaltia de manera asimptomàtica, és a dir, sense presentar cap símptoma i en molts casos sense ser diagnosticada. De fet, es calcula que aproximadament el 30% dels casos serien asimptomàtics.

Els símptomes més comuns del coronavirus

El desconeixement d'aquesta malaltia fa que la llista de símptomes ampliï a mesura que avança la recerca. Els símptomes més coneguts fins al moment eren:

  • Febre o calfreds
  • Tos, dificultat per a respirar o fatiga
  • Dolors musculars i corporals
  • Mal de cap
  • Pèrdua recent de l'olfacte o el gust o mal de coll


No obstant això, aquesta llista s'ha anat ampliant amb el transcurs del temps després de demostrar-se que gran part dels casos a Europa presentaven aquest quadre mèdic. De fet, el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA (CDC) ha afegit recentment la congestió nasal, les nàusees i la diarrea com a símptomes també freqüents del coronavirus.

Les seqüeles persistents del coronavirus

Però més enllà de la infecció, en els últims mesos s'han intensificat les recerques sobre les seqüeles del coronavirus. Les conseqüències que podria tenir la malaltia per a la salut a llarg termini encara són desconegudes però ja va preocupar enormement els experts. Fins i tot ja s'ha parlat de casos crònics de pacients amb coronavirus o també dit 'Covid-19 persistent'. Les unitats mèdiques postcovid han detectat diversos símptomes freqüents en els pacients que han cursat la malaltia.

El cansament extrem, l'absència de somni, l'alopècia i les ganes de plorar són els quatre símptomes més freqüents en aquesta mena de pacients. «No són el 100%. No tots. Però diguem que un 40% presenten seqüeles tot i que en alguns casos, des de l'alta, hagin transcorregut més de dos mesos», explica Chus Domínguez Santalla, mèdic internista en el Complex Hospitalari Universitari de Santiago i especialista en malalties infeccioses.

Fatiga o falta d'aire, un símptoma persistent molt recurrent

No obstant això, hi ha un símptoma que preocupa especialment i podria servir per a ajudar a les persones a saber si han passat el coronavirus. Es tracta de la fatiga o falta d'aire, un símptoma que segons la doctora presenta un 30% dels pacients que van cursar la malaltia i persisteix encara que les radiografies tinguin resultats normals.

Persones que la pateixen notifiquen un cansament generalitzat, necessitat de repòs i dificultats per a mantenir-se en peus durant períodes prolongats. El més cridaner per als experts és que tant la fatiga com la resta de símptomes persistents són problemes que presenten malalts de diferents edats i graus de complicació.

És a dir, són símptomes que s'han detectat tant en persones joves que van cursar la malaltia de manera moderada o persones majors que van requerir ingrés en UCI. A més, hi ha altres problemes comuns com poden ser l'amiotròfia o feblesa muscular en aquelles persones que van romandre en vigilància intensiva.

Els experts ara tracten d'esbrinar si aquestes malalties són recuperables o si seran cròniques, encara que tampoc seria un fenomen inaudit. Existeixen evidències que uns certs virus i bacteris podien provocar-ho en l'ésser humà. Entre ells, altres coronavirus responsables dels brots que van assotar unes certes regions del món com la SARS-*CoV detectat a Àsia durant l'any 2003 (que va acabar estenent-se a altres països) o la MERS-*CoV (Aràbia Saudita, 2012).