El coronavirus ha posat contra les cordes el nostre sistema de salut, i el col·lapse hospitalari ha estat una realitat en molts hospitals d'arreu del país, sobretot durant la primera onada de la pandèmia. Els professionals sanitaris s'han vist desbordats davant la immensa quantitat de pacients amb Covid-19 que requerien ingrés hospitalari per culpa d'un virus que és capaç d'afectar múltiples teixits, arribant a provocar fins i tot col·lapses multiorgànics.
Des del principi es va saber que el virus afectava especialment als pulmons, però els estudis científics van demostrar que també era capaç d'afectar altres òrgans i teixits. A més, la Covid-19 és una malaltia que es manifesta a través de múltiples símptomes. Alguns d'ells són comuns i habituals en altres patologies, mentre que altres són símptomes estranys i poc coneguts que es van coneixent segons avancen les investigacions.
El símptoma més comú de coronavirus en els pacients ingressats
Els professionals sanitaris han hagut d'enfrontar una gran varietat de símptomes relacionats amb el virus que els ha dificultat la tasca diagnòstica, especialment en la primera onada de la pandèmia, per l'absència de proves i informació. Tot i la gran varietat de símptomes que presenta el virus, s'ha pogut descobrir quin és el més freqüent en els pacients ingressats, i establir d'aquesta persona el perfil de pacient que necessita atenció hospitalària.
Es tracta d'uns descobriments extrets del Registre Clínic SEMI-COVID-19, en el qual participen més de 19.000 pacients i 686 investigadors de 150 hospitals. Després de realitzar un seguiment a pacients ingressats, inclosos morts, s'ha pogut determinar quins símptomes presentaven en el seu ingrés, els tractaments empleats i quines van ser les principals complicacions i el seu pronòstic.
Segons les dades del mencionat registre, la febre (83,9%) ha estat el símptoma més comú en els pacients ingressats, seguit d'altres malalties derivades de la capacitat de virus d'afectar els pulmons, l'olfacte i els intestins:
- Tos (73,1%)
- Dificultat respiratòria (57,5%)
- fatiga (43,2%)
- Diarrea (24%)
- Anorèxia (19,7%)
- Anosmia (pèrdua de l'olfacte) (7,4%).
Pel que fa a les principals complicacions que es van presentar les persones ingressades amb coronavirus es troben la Síndrome del Destret Respiratori Agut (33,8% dels pacients), la pneumònia bacteriana (10,9% dels casos) i la sèpsia (6, 2%).
El perfil del pacient que ingressa a l'hospital per coronavirus
L'estudi també ha servit per establir un perfil de les persones hospitalitzades per coronavirus al nostre país, més de la meitat (57,2%) són homes i l'edat mitjana és de 69,4 anys. Així mateix, segons les dades la taxa global de mortalitat se situa en el 20,9%, la d'ingrés en UCI en el 8,6% i la de reingrés hospitalari en el 3,8%. L'anàlisi de les dades ha permès als investigadors classificar els pacients Covid-19 en quatre grups fenotípics segons el tipus de símptomes:
- Els pacients que presenten només la tríada clàssica de febre, tos i dispnea.
- Els pacients que presenten, a més, vòmits i diarrea
- Els que pateixen més artromialgia -dolor en articulacions i / o músculs-, mal de cap i mal de coll
- Els que presenten símptomes com els d'un refredat comú o amb clara pèrdua d'olfacte i gust
A través d'aquest sistema s'ha pogut establir una guia per predir una millor o pitjor evolució en funció del quadre clínic que presenten els pacients en el moment de l'ingrés hospitalari. Per exemple, sota aquesta classificació el grup que presenta mals de cap, coll o músculs seria a priori el de pitjor diagnòstic, mentre que el de millor seria l'últim grup amb pèrdua d'olfacte i símptomes de refredat.