Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona estornudant amb la mascareta posada.

Els símptomes es poden confondre: covid-19 o efectes secundaris de la vacuna?

Els primers símptomes de coronavirus i els efectes secundaris de la vacuna no es poden diferenciar de clínicament, segons un estudi del King's College de Londres

Espanya es troba immersa en la sisena onada del coronavirus. Aquest repunt no ha sorprès ningú, ja que els experts ja havien avisat que aquest hivern els contagis tornarien a augmentar.

La incidència acumulada els últims catorze dies a l'estat espanyol ja se situa en els 305,57 casos per cada 100.000 habitants. Un dels motius d'aquest repunt de contagis probablement és l'aparició d'òmicron, la variant més contagiosa de totes les que s'han registrat des del començament de la pandèmia

Òmicron, un dels factors clau de la sisena onada

Després de mesos de tranquil·litat aparent, la nova variant, òmicron, ha fet saltar les alarmes a Espanya i a tot el món. Arran de la detecció de diversos casos al nostre país, el Govern va aprovar diverses mesures excepcionals per a frenar els contagis per la nova variant.

Una va ser limitar els vols entre Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Moçambic, Namíbia i Zimbàbue i els aeroports espanyols.

Joan Carles March, especialista en salut pública, va revelar que el que se sap és que «els símptomes són inusuals i lleus. La fatiga extrema és el símptoma més palpable en els casos identificats fins ara", va exposar l'expert en referència a òmicron. Tot i això, els contagiats per la nova variant no solen manifestar el símptoma més característic de la covid-19: la pèrdua de l'olfacte i del gust.

Detall d'un home rentant-se les mans en un lavabo
Els símptomes d'òmicron són inusuals i lleus | GTRES

 

Els símptomes són confusos

Amb l'aparició de noves variants, també apareixen nous símptomes diferents dels que es coneixien fins ara. Les diferències en la simptomatologia poden portar la població a sentir confusió i a no saber si té un refredat, la grip o el coronavirus.

I, per si això no fos suficient, els primers símptomes que manifesta la covid també es podrien confondre amb els efectes secundaris de la vacuna. Així ho ha conclòs un estudi publicat a la revista 'Clinical Medicine' i dirigit pel King's College de Londres.

Imatge d'un sanitari a un laboratori analitzen mostres
És necessària una prova diagnòstica de coronavirus per a diferenciar els símptomes | EP

Els investigadors d'aquest estudi recomanen a la població que, si mostra símptomes de coronavirus després de la vacunació, es quedi a casa i es facin una prova diagnòstica.

Per a identificar la diferència entre la simptomatologia primerenca de la covid-19 i els efectes secundaris de la vacuna, els científics van analitzar els tres símptomes principals del coronavirus: febre alta, tos contínua i pèrdua del sentit de l'olfacte.

L'estudi va concloure que no hi ha manera de saber si els símptomes com el mal de cap, la febre, la fatiga o els dolors musculars es devien a la vacunació o a haver contret coronavirus durant els primers dies després de la injecció. L'única manera de distingir-los seria fent una prova diagnòstica.

El Nadal podria accelerar el ritme de contagis

La sisena onada ja és una realitat a Espanya, però els experts fa setmanes que adverteixen que el perill ve ara. Carrers a vessar, botigues plenes de gent on no es respecta la distància de seguretat i reunions familiars en llocs tancats. El combo complet per a afavorir la propagació del coronavirus.

Fotomuntatge d'una reunió familiar per Nadal i un sanitari fent un test d'antígens a un pacient
Margarita del Val recomana fer-se un test d'antígens abans de les reunions familiars | LND

Si hi ha alguna cosa que els experts tenen bastant clar, és que s'ha de trobar un equilibri entre celebrar el Nadal i quedar-se totes les festes a casa sense veure ningú.

La viròloga Margarita del Val fa uns dies recomanava fer-se un test d'antígens abans d'anar a una reunió familiar. «Si ens reunim amb els avis, encara que estiguem tots vacunats, encara que ells estiguin vacunats amb la tercera dosi, ens hauríem de fer un test d'antígens just abans del dinar de Nadal. Això ens dona una capa addicional de prevenció que per a aquest parell de mesos ens anirà bé», afirmava l'experta.