El final de l'ús de la mascareta al carrer penja d'un fil

Alerta si estàs vacunat: els símptomes que indiquen que podries tenir Covid-19

La simptomatologia dels vacunats, moltes vegades, coincideix amb la d'altres infeccions com el refredat

Si d'alguna cosa ens han conscienciat les autoritats sanitàries és que hi ha la possibilitat de contraure el coronavirus malgrat haver-nos vacunat. És clar que les vacunes contra la Covid-19 són efectives per prevenir els símptomes més greus així com la mort, però no eviten el fet de poder-nos contagiar.

En aquest sentit, si bé és cert que el percentatge de població vacunada a Espanya és el més alt dels països d'Europa, actualment els contagis continuen pujant.

Com que les vacunes no són 100% efectives per prevenir la infecció, algunes de les persones que ja compten amb la pauta completa de vacunació és possible que contreguin el coronavirus igualment. Tot i això, s'ha de destacar que a hores d'ara la gran majoria de persones que contrauen el virus no estan vacunades.

Quan una persona que compta amb la pauta completa de vacunació contrau el virus, el quadre simptomàtic sol ser molt menys greu que en les persones que no ho estan. Així doncs, molt poques vegades requeriran un ingrés hospitalari.

Una dona vacunant-se al Wizink Center de Madrid (09/04/2021).
L'efectivitat de les vacunes redueix el risc de contraure un quadre simptomàtic greu | GTRES

Malgrat això, és molt important estar atent als símptomes que poden indicar que tenim coronavirus per poder corroborar-ho amb el test adequat i prendre les mesures de prevenció necessàries com l'aïllament. A més, cal tenir en compte que, les persones vacunades i infectades, continuen podent transmetre el virus.

Quins són els símptomes de les persones vacunades?

Els símptomes que presenten les persones vacunades són diferents i més lleus dels quals tenen els que encara no s'han vacunat. Entre els símptomes més comuns en aquest grup de població hi ha l'excés de mucositat i els mals de cap.

Aquests dos símptomes són comuns amb altres infeccions com el refredat, així que és convenient fer-se la prova diagnòstica necessària si es desenvolupen aquests signes. Alhora, poden aparèixer de vegades al costat d'altres com esternut, sensacions d'ofec i tos seca.

Sanitaris realitzant una prova pcr per al coronavirus a una dona
Cal fer una prova diagnòstica si es presenten aquests símptomes | GTRES

El símptoma més indicatiu és la pèrdua d'olfacte i gust, tot i que cal no oblidar que no es dona en tots els casos. Però, si aquest símptoma apareix al costat dels esmentats anteriorment, és molt probable que l'agent infecciós sigui el SARS-CoV-2.

D'altra banda, és possible que també aparegui una simptomatologia semblant a la que provoca la vacuna: dolor muscular, cansament i nàusees. No obstant això, és un fet més estrany entre les persones que ja estan vacunades.

El virus continua circulant a Espanya

Gràcies a la immunitat que ha adquirit la majoria de la població espanyola amb la vacuna, la gravetat de gran part de les infeccions per coronavirus ha disminuït. Tot i això, és important no abaixar la guàrdia.

Les vacunes, a més de disminuir la gravetat del quadre simptomàtic dels infectats, també fan que la probabilitat d'infectar-se sigui molt menys. I, consegüentment, la transmissibilitat del virus baixi.

De fet, són diversos els experts que preveuen un repunt de contagis per a la temporada d'hivern, motiu pel qual s'ha de continuar amb les precaucions per intentar evitar-ho.