Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona amb símtpomes de coronavirus

Els símptomes de flurona, la infecció conjunta de coronavirus i la grip

Els experts ja avisen sobre Flurona i els seus símptomes

La infecció flurona acaba de fer la seva aparició a Espanya, en plena sisena onada de la pandèmia, i les autoritats sanitàries ja mostren la seva preocupació.

La coinfecció de coronavirus i grip alhora ha encès totes les alarmes després que el primer cas fos diagnosticat a Israel en una dona embarassada.

Des d'aleshores, altres nous casos han estat detectats fins i tot al nostre país. Aquest dilluns, el Departament de Salut de Catalunya també informava sobre l'existència de casos a la comunitat, encara que amb quadres mèdics molt lleus.

Tot i la preocupació desfermada per aquesta doble infecció, especialment després de ser batejada sota el nom de flurona, no podem oblidar que es tracta d'una malaltia que no és nova.

De fet, tampoc no es pot qualificar així, ja que només passaria si els dos virus es fusionessin i donessin peu a una nova malaltia.

És normal la coinfecció de dos virus?

Les coinfeccions bacterianes i víriques no són una cosa inusual. Encara que són menys comuns entre els positius SARS-CoV-2, la veritat és que des de l'esclat de la pandèmia del coronavirus ja han estat diversos els casos detectats.

Un article publicat a la revista 'The Lancet' el març del 2020 documentava nou casos de grip i coronavirus. També s'han registrat altres infeccions dobles entre la COVID-19 i altres virus respiratoris, incloent-hi el rinovirus i l'enterovirus.

Imatge d'un sanitari fent un test de COVID-19 a un pacient.
A Catalunya ja s'han diagnosticat diversos casos de flurona. | Europa Press
Algunes dades assenyalen que el 3 % de positius per coronavirus també coexisteixen amb algun altre virus al seu organisme, com la grip. Però aquesta dada podria haver estat molt superior a l'inici de la pandèmia, quan la població general no feia servir mascaretes com a element de protecció.

Segons el mateix article, en aquell moment, prop del 12 % dels contagiats per coronavirus també van patir simultàniament una altra infecció viral. Unes xifres que podrien haver estat encara més elevades els mesos de tardor i hivern, quan són més comunes les grips, els refredats i altres infeccions respiratòries.

Els símptomes de flurona

La flurona tindria uns símptomes lleus. Tot i la preocupació desfermada, els experts han insistit a calmar els ànims, ja que aquesta coinfecció presenta símptomes molt similars als de qualsevol refredat comú.

«Les dues malalties són iguals, virals i provoquen dificultat per respirar perquè totes dues afecten les vies respiratòries. Els casos no tenen gravetat ni requereixen diferència d'abordatge», destaca el director del Departament de ginecologia de l'Hospital de Beilinson, Arnon Vizhnitser, al diari 'The Times of Israel'.

La simptomatologia amb flurona és molt similar a la variant Òmicron. Entre els símptomes més destacats trobem la picor o mal de coll, congestió nasal, tos seca, cansament i febre. També el dolor muscular, especialment el dolor lumbar, i el maldecap.

La microbiòloga de l'Hospital Universitari de la Corunya i portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), Maria del Mar Tomàs, ha llançat un missatge tranquil·litzador.

Imatge d'un home refredat.
Els símptomes d'Òmicron poden ser idèntics als d'un refredat. | Europa Press

L'experta assegura que flurona no augmenta el risc de les complicacions. Encara que sí que posa el focus en les persones que no hagin estat vacunades contra cap dels dos virus (COVID-19 i la grip).

«La COVID-19 entra pel receptor ACE2 de la cèl·lula eucariota i el virus de la grip entra pels receptors amb àcid sial. Si els dos virus es troben, ja que es produeix el contagi. Però no hi ha un augment de les complicacions», assenyala l'experta a Onda Cero.

D'aquesta manera, la infecció conjunta de COVID-19 i grip no revesteix més gravetat i les mesures per evitar el contagi han de continuar sent les mateixes. Ús de màscara, distància social i higiene de mans.