El coronavirus fa pràcticament un any que és el protagonista absolut de la nostra realitat. Cada dia estem pendents dels números de contagiats, defuncions, els nous descobriments i els processos de les vacunes. És impossible passar un dia sencer sense sentir parlar sobre el virus que ha canviat les nostres vides. I és que amb les restriccions i els contagis, el nostre dia a dia s'ha vist afectat de ple.
Tot i la informació que hi ha sobre el coronavirus i els seus símptomes, també és probable que hagis passat el coronavirus, però que no t'hagis adonat d'això, o hagis pensat que es tractava d'una grip estacional. Des de fa mesos, s'està investigant la Covid persistent i no deixem de tenir informació sobre això. Es tracta d'un dels símptomes que resisteixen durant el temps o que poden tornar a aparèixer després que el pacient s'hagi recuperat.
Segons hem pogut descobrir al '20 minutos', una investigació publicada per Jama Network Open ha publicat un estudi on s'analitzen els símptomes a llarg termini que poden tenir les persones que ja han tingut coronavirus. En l'estudi, realitzat per investigadors de la Universitat de Washington, més d'un 30% dels participants van tenir símptomes persistents fins nou mesos després d'haver patit Covid-19. Aquest percentatge general augmenta a un 43,3% quan es tracta de majors de 65 anys.
Fatiga i pèrdua del gust i l'olfacte
Segons l'estudi, a més de ser un dels símptomes més comuns, també és dels que més persisteixen. El document diu que la fatiga i la pèrdua del gust i de l'olfacte van aparèixer en un 13,6% dels participants que tenien símptomes persistents. Tal com informen els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties d'Estats Units (CDC). «Fins i tot les persones que no són hospitalitzades i tenen una malaltia lleu poden presentar símptomes persistents o tardans», i també destaquen que «hi ha estudis en curs que duraran diversos anys per investigar amb major profunditat».
Confusió mental
Per la seva part, un 13% va explicar a l'estudi que havia patit confusió mental. Segons recull el citat mitjà, la doctora Allison Navis (Escola de Medicina Icahn de l'Hospital Monte Sinai de Nova York) ha explicat que es tracta d'un símptoma, però no d'un diagnòstic, i que no afecta tot el món per igual: «amb freqüència és una combinació de problemes de memòria a curt termini, concentració o dificultat per expressar-se».
Aquest símptoma va ser observat, sobretot, en persones joves i sanes que van passar el coronavirus de manera lleu. Però aquest no és l'únic estudi que parla sobre els símptomes de la Covid-19 persistent, sinó que hi ha molts més. De fet, en un elaborat a Wuhan, es van analitzar més de 1.700 pacients de coronavirus, i d'ells, el 76% va presentar un símptoma mesos després de, suposadament, superar el virus. A la fatiga que van presentar el 63% dels casos es va sumar la dificultat per dormir en un 23%.
A més d'aquests símptomes, també assenyalen l'ansietat i la depressió com a seqüela psicològica. De fet, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties d'Estats Units (CDC) destaquen que la depressió és un dels símptomes persistents que és possible que deixi el coronavirus.
Els símptomes més freqüents a llarg termini
Els CDC assenyalen, a la seva pàgina web, quins són els símptomes a llarg termini que es notifiquen amb freqüència:
- Fatiga
- Dificultat per respirar
- Tos
- Dolor a les articulacions
- Dolor de pit
Els CDC també indiquen altres símptomes que, si bé no es presenten de manera tant comuna com les anteriors, també és notifiquen:
- Dificultat per pensar i per concentrar-se
- Depressió
- Dolor muscular
- Mal de cap
- Febre de manera intermitent
- Cor que batega de manera ràpida o forta
Per la seva part, els CDC també destaquen les complicacions més greus que es poden presentar a llarg termini, però que són menys comunes. Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties expliquen que «encara es desconeix què impliquen aquests efectes a llarg termini»
- Cardiovasculars. Múscul cardíac inflamat
- Respiratòries. Irregularitats en la funció pulmonar
- Renals. Lesions renals agudes
- Dermatològiques. Pèrdua de cabell o granellades
- Neurològiques. Problemes amb el gust i l'olfacte, insomni, problemes de memòria...
- Psiquiàtriques. Depressió, ansietat,...
Els CDC també posen èmfasi en el fet que, la millor forma per prevenir aquests símptomes és prevenir el virus. Per això, és necessari utilitzar mascaretes en llocs públics, mantenir la distància de seguretat, rentar-se les mans amb freqüència i evitar grans aglomeracions, entre altres recomanacions sanitàries.