Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mossos d'Esquadra davant la Sagrada Família

Sindicats dels Mossos veuen la falta de prevenció i de patrullatge com la causa de la inseguretat ciutadana

Els sindicats Uspac, Sap-Fepol i SPC veuen una «mala gestió» del Govern

Mossos d'Esquadra davant la Sagrada Família
Els Mossos consideren la manca d'efectius un dels majors problemes per la seguretat  | Catalunya Diari

 

La falta de prevenció i patrullatge d’agents per la manca d’efectius preocupa a diversos sindicats dels Mossos d’Esquadra, que consideren que és una de les principals causes de la inseguretat a Barcelona i a la resta de Catalunya.

El portaveu d’Uspac Francesc Vidal ha assegurat en algunes declaracions que  la policia catalana, en els seus inicis, es caracteritzava per la prevenció i el «patrullatge preventiu», una funció que considera que s’està deixant de fer per una suma de factors: la falta d’efectius, que descriu com un gravíssim problema; el destí dels agents a dispositius com el Toga —de vigilància de seus judicials—, i a la «mala gestió del Departament d’Interior», el qual feia set anys que no obria una nova promoció de mossos.

Un altre factor al qual apunta, és al  «degoteig» de mossos que es traslladen a policies locals, i ha assegurat que en l’actualitat, algunes patrulles de la policia catalana només tenen capacitat per acudir als incidents en els quals són requerits, però repeteix que no són suficients per a fer les tasques de prevenció.

Vidal també ha volgut recordar que el sindicat d’Uspac ha demanat l’anul·lació del servei Toga perquè disminueix els efectius disponibles, aquest es va activar el passat 6 de febrer arran d’algunes accions dutes a terme pels CDR davant de seus policials. A més, un altre factor que afecta és el fet que la xifra d’agents reals i necessaris s’hauria d’aplicar i calcular en base dels 7,6 milions d’habitants de Catalunya, cosa que es situaria entre 19.000 i 20.000 respecte als 16.450 operatius actuals.

La «inacció» del Govern

Pere Garcia, secretari general de Sap-Fepol, ha recordat que la seva organització sindical fa tres anys que alerta sobre la falta d’efectius, que xifra en uns 2.000. Davant d’això lamenta «la inacció» del Govern i assegura que  falta presència de Mossos «als carrers» per fer tasques de prevenció.

El sindicat també sospita que a les comissaries no hi ha «la cobertura mínima», és a dir, el mínim de patrulles que s’haurien de tenir per garantir la seguretat de la ciutadania i del servei, per aquest motiu demana a la Conselleria d’Economia que destini una partida pressupostària a hores extres.

Falta d’inversió en recursos humans i materials

El secretari general del SPC, David José, ha apuntat al fet que  «s’ha incrementat la sensació d’inseguretat perquè s’ha incrementat la inseguretat» després d’anys sense inversió en recursos humans i materials.

Ell també considera que  la situació que es viu actualment és conseqüència de molts anys «d’invertir molt poc en seguretat i mala gestió», una situació a la qual cal sumar-li els problemes de delinqüència de Barcelona que han augmentat recentment. David José, però, insisteix en el fet que la prevenció només es pot fer «quan es tenen recursos». El sindicat també aposta per la creació d’una borsa d’hores extres, encara que, lamenta que aquestes tinguin un cost inferior al de les hores ordinàries.

Els Mossos sobre la situació a Barcelona: no és «ni alarmant ni excepcional»

Fonts policials també apunten que la sensació d'inseguretat de la ciutadania probablement es deu a  la repercussió mediàtica de determinats fets delictius. Una repercussió que li atribueixen a la manca d'activitat política durant els mesos d'estiu i defensen que els delictes s'han de contextualitzar per veure que «estan dins la normalitat de les seqüències estadístiques». A més també assenyalen el fet que el nombre d'homicidis i robatoris és inferior al d'altres anys.

Per aquest motiu, els Mossos d'Esquadra defensen que la situació a Barcelona no és «ni alarmant ni excepcional»  malgrat reconèixer que les dades «no són bones». Indiquen que a la ciutat comtal hi ha un 30% més de robatoris violents, però que també hi ha un 80% més de detencions.

Interior fa una nova proposta

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat avui que presentarà «una proposta d'enduriment del Codi Penal en els propers mesos» per donar més eines als jutges perquè els lladres, «sobretot els multireincidents», vagin a la presó. En una entrevista a la Cadena SER, Buch ha dit que hi ha la sensació que els delinqüents «entren per una porta i surten per l'altra», i cal «anar a la mare dels ous» per combatre aquesta situació «amb ingressos a presó». 

També et pot interessar...