Mossos d'Esquadra

Els Mossos asseguren que la situació a Barcelona no és «ni alarmant ni excepcional»

Segons el cos policial, tot i l'increment d'un 30% dels robatoris amb violència, la xifra de detencions ha augmentat fins al 80%

Els Mossos d'Esquadra defensen que  la situació a Barcelona no és «ni alarmant ni excepcional» malgrat reconèixer que les dades «no són bones». Indiquen que a la ciutat comtal hi ha un 30% més de robatoris violents, però que també hi ha un 80% més de detencions.

El sotscap de la regió de Barcelona, Ignasi Teixidó, ha exposat que, pel que fa als furts, n'hi ha un 5% més i que la resposta policial ha comportat un increment del 30% de les detencions. Ha afirmat que «aquestes dades ens donen esperances per revertir la situació en breu» i ha afegit que hi ha certs «indicadors» que els permeten ser «optimistes».

Fonts policials afirmen que els delictes s'han de contextualitzar amb les dades d'anys anteriors

Després d'una reunió de la cúpula policial per analitzar el pla estival, fonts policials han apuntat que sí que hi ha una sensació d'inseguretat de la ciutadania i que, probablement, es deu a la repercussió mediàtica de determinats fets delictius. Aquesta repercussió l'atribueixen a la manca d'activitat política durant els mesos d'estiu i defensen que els delictes s'han de contextualitzar per veure que «estan dins la normalitat de les seqüències estadístiques».

Fa un any entre les principals preocupacions dels ciutadans hi havia els narcopisos i els robatoris en habitatges, que des dels cossos policials es considera que s'han afrontat correctament. Exposen que, ara, les prioritats són altres assumptes com els robatoris amb força a la via pública.

El nombre d'homicidis i robatoris és inferior al d'altres anys

Pel que fa a les xifres dels homicidis, asseguren que les estan molt per sota del que havien estat anys anteriors. En aquest sentit, pel que fa a les dades d'assassinats i homicidis a Catalunya, la xifra més alta és del 2012, amb 75 assassinats i homicidis, seguida dels 64 del 2017 i els 56 del 2014. Aquest 2019 n'hi ha hagut 33, dels quals 27 ja s'han resolt, mentre que l'any passat n'hi van haver 45, tots resolts.

Mossos d'Esquadra
Afirmen que els delictes s'han de contextualitzar per veure que «estan dins la normalitat de les seqüències estadístiques» | Mossos d'Esquadra

A Barcelona aquest any hi ha hagut 12 homicidis i assassinats, dos més que l'any passat. Però, exceptuant les dades del 2017, des del 2012 les dades sempre han estat entre els 10 de l'any passat i els 14 del 2014. Pel que fa als robatoris amb violència i intimidació, les xifres més altes són les del 2012 amb 835 robatoris, mentre que el 2019 n'han ocorregut 763. Però en la comparativa anual aquest any, fins al 15 d'agost, s'han produït 5331 robatoris i l'any passat van ser 7256.

Malgrat l'increment en les detencions per robatoris amb violència, els arrestats que acaben a la presó són un percentatge proper al 10%. En aquest sentit, fonts del departament recorden les paraules del conseller, Miquel Buch, demanant una modificació de la legislació perquè jutges i policies tinguin més elements per lluitar contra aquests delictes.

Els Mossos d'Esquadra faran nous desplegaments per intentar solucionar la sensació d'inseguretat

Per afrontar la sensació d'inseguretat seguiran apostant per l'increment de la presència policial, com s'ha fet amb el desplegament a la Mina d'unitats antiavalots, completar el dispositiu de la Guàrdia Urbana en relació amb els manters,  incrementar patrulles al front marítim o donar cobertures a diverses necessitats regionals. També destaquen que el desplegament previst pel setembre, amb la nova promoció d'agents, serà positiu.

Els Mossos d'Esquadra faran nous desplegaments, col·laborant amb la Guàrdia urbana, per afrontar la sensació d'inseguretat | CatalunyaDiari.cat

Les mateixes fonts han reconegut un increment del grau de violència i que sovint els furts acaben evolucionant en robatoris amb força i intimidació. No obstant neguen un augment de la presència d'armes blanques a la via pública. Pel que fa als homicidis de Barcelona, asseguren que no tenen cap connexió entre ells, però que dos terços estan relacionats amb les drogues.

També et pot interessar...