Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Josep Anglada

El declivi polític de Josep Anglada

Va destacar durant molts anys com un dels líders de la ultradreta catalana com a líder de Plataforma per Catalunya

Josep Anglada
Josep Anglada està vivint un declivi polític important   | Catalunya Diari

 

Josep Anglada va destacar durant molts anys com un dels líders de la ultradreta a Catalunya amb el partit Plataforma per Catalunya, un partit considerat racista i xenòfob per gran part de la població. Però la seva popularitat política ha anat disminuint en els últims anys, sobretot després de l’ascens de Vox, així com els reiterats problemes de l’exregidor de l’Ajuntament de Vic amb la justícia.

El 2014 Anglada va ser expulsat del partit, però gràcies a ell el PxC es va convertir en el primer partit obertament xenòfob en obtenir representació a tot el territori Espanyol. Aquest any, en les eleccions del 26 de maig, el partit es va integrar a Vox. Paral·lelament també sorgia una formació d'extrema dreta però de caire independentista: el Front Nacional de Catalunya.

El FNC va aconseguir més representació en a  Ripoll, on va obtenir un regidor en les passades municipals. Una formació similar, Som Catalans va obtenir, 112 vots, una xifra que destaca respecte als 122 que va obtenir PxC l’última vegada que es va presentar a les eleccions el 2015. El FNC, per tant, multiplicava per quatre els resultats d'Anglada de 2015 i entrava amb forç a a Ripoll, amb un discurs on demana la regulació de la immigració  i la independència de Catalunya. Una nova extrema dreta identitària catalana, coincident per tant amb Anglada en algunes polítiques, però allunyada totalment en la questió nacional.

Units per una animadversió cap a la immigració

A la població de Salt, a Girona,  un altre grup d’extrema dreta també ha superat els resultats que va obtenir PxC el 2015, en aquest cas del nacionalisme espanyol però també d’extrema dreta. Vox va obtenir tres regidors, un més que el partit català.

No obstant això, on més s’ha vist la derrota política d’Anglada és a la seva ciutat natal: Vic.  En aquest municipi, el seu partit polític actual Som Identitaris, no ha aconseguit l’únic escó que mantenia fins al moment per no poder presentar-se a les eleccions per estar condemnat per amenaçar a un menor d’edat per Twitter.

Anglada, a més, acumula diverses denúncies

A part de pel seu declivi polític, Anglada,  als seus 60 anys, destaca per acumular diverses denúncies  i condemnes judicials. Entre d’altres, el polític ha estat condemnat a dos anys de presó i inhabilitació per un delicte d'amenaçes a un membre d’Arran menor d’edat, a més d’aquesta, que és la més destacable, l’Audiència de Barcelona va condemnar-lo a un any de presó per revelació de dades privades.

El 2016 el seu propi partit, del qual va ser un dels fundadors, el va denunciar per frau de drets de l’eslògan ‘Primer, els de casa’. Tot i que va recórrer a la sentència, Anglada va haver de pagar 11.000 euros.

L’última polèmica d’Anglada, actual líder de Som Identitaris, va ser perquè es va negar a indemnitzar a l’activista Kamal Baitaha, qui es trobava fent vaga de fam com a protesta en contra dels presos del Rif, segons informa ‘Crónica Global’ va recomanar a l‘activista, al que anomenava «’moro’» que deixés de menjar durant «almenys 365 dies».

Tot i el descens polític, Josep Anglada segueix omplint el seu compte de Twitter amb comentaris obertament xenòfobs, tot i que ara tenen menys repercussió que quan estava en el moment àlgid de la política. No obstant això, el seu llegat segueix present en la ultradreta tant catalana com espanyola.

També et pot interessar...