Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Onada de solidaritat a l'Espluga pels aiguats amb la Riumuntada!

D’una catàstrofe natural a una pandèmia mundial: la Conca de Barberà 6 mesos després dels aiguats

L'actual crisi sanitària ha fet frenar, d'una manera dràstica, la recuperació del territori

Onada de solidaritat a l'Espluga pels aiguats amb la Riumuntada!
Onada de solidaritat a l'Espluga pels aiguats amb la Riumuntada! | Àngel Ullate

Ha passat mig any d’aquella nit fatídica a la Conca de Barberà. El 22 d’octubre de 2019 un impressionant temporal  en forma de llevantada va devastar bona part de la llera del riu Francolí, amb afectacions molt importants al seu pas per l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet, Montblanc o Vilaverd. A dia d’avui, les pèrdues materials i econòmiques superen els 16 milions d’euros, hi ha més de 100 hectàrees de conreu afectades que no han pogut retornar a l’activitat i el balanç final de la tragèdia és de 5 morts i dues persones que encara continuen desaparegudes.

En aquests darrers 6 mesos, els veïns i les administracions han destinat tots els seus recursos per restablir la normalitat en cada municipi per tal passar pàgina de la forma més ràpida possible. En aquest sentit, els treballs de neteja de la llera del riu han seguit el seu curs i s’ha restablert el subministrament d’electricitat, d’aigua, de gas i de telèfon en aquelles zones afectades. També s’han obert, de nou, algunes carreteres al transit i han tornat a funcionar els primers negocis. No obstant això, si la situació no era prou cruent per ella mateixa, la crisi sanitària actual ha estroncat, de cop, qualsevol previsió de millora i de tornada a la normalitat, talment com si es tractés d’una segona gran riuada, aquesta vegada molt més perllongada en el temps.

Frenada dràstica en la recuperació dels negocis

L’últim cop de timó d’aquesta situació desesperant es troba exemplificada a la zona de les Disset Fonts de l’Espluga, a la denominada zona zero del desastre, on es concentren bona part dels negocis afectats d’aquest municipi. La riuada va fer desaparèixer, literalment, un celler, una fonda i un restaurant. A principis de 2020, l’espai havia recuperat part de l’aspecte i de l’activitat que tenia abans de la riuada, però a partir de la segona quinzena del mes de març tot va tornar a canviar.

El restaurant  Les Disset Fonts, per exemple, va reobrir al públic el passat mes de desembre, després que els propietaris demanessin una segona hipoteca i reformessin la cuina i la sala. Tot just quan «les coses ens començaven a anar bé i havíem recuperat el volum de reserves, hem hagut de tornar a abaixar la persiana, i aquest cop sense data de tornada», explica Joan Carles Llaó, el propietari de l’establiment.

Un altre negoci molt afectat és Drac Actiu, d'activitats d'aventura. El seu responsable, Gonzalo Gil, també tenia lligats nombrosos grups escolars per a les properes setmanes. Una agenda atapeïda que s'ha vist truncada pel  coronavirus. «Hem passat de 100 a 0 en una setmana, molt dur», apunta.

Persones netejant el restaurant 'Les Disset Fonts' per poder-lo reobrir, un mes després de la riuada
Persones netejant el restaurant 'Les Disset Fonts' per poder-lo reobrir, un mes després de la riuada | acn

10.000 euros per negoci gràcies a Riuada Solidària

La setmana passada Riuada Solidària va fer públic el nom dels establiments que es beneficiaran de les ajudes per pal·liar els estralls de l’aiguat de l’octubre. Així, s’ha concedit un import de 10.000 euros als projectes de recuperació presentats per part del Celler Rendé Masdéu, Drac Actiu, l’Hostal - Restaurant Les Disset Fonts, Serveis Funeraris Funeconca i el Restaurant El Celler.

Riuada Solidària al Francolí és una iniciativa que va néixer com una resposta ciutadana per ajudar econòmicament els damnificats per la riuada, amb l’objectiu de servir d’empenta per revifar els negocis locals i refer les parts afectades. Al llarg d’aquest mig any, s’han programat nombroses activitats com concerts, concursos, àpats de germanor, conferències i la Riumuntada com a proposta central que han servit per recaptar 107.835 euros a l’Espluga, mentre que a Montblanc s’han recollit 42.621 euros per a la causa.

Mig any esperant les ajudes promeses

Altres ajudes i recursos sembla que costen més en arribar. Sobretot les que depenen de l’Estat espanyol, afirmen els  alcaldes  dels municipis de la Conca de Barberà. En aquest sentit, i per enèsima vegada, el batlle de Montblanc, Pep Andreu, reclama aquestes subvencions estatals per la riuada del Francolí i pel temporal Glòria: «ara està tot focalitzat en el coronavirus, però nosaltres seguim esperant que vingui aquest decret del Consell de Ministres, i no entenem que a Múrcia al mes i mig ja el tinguessin i nosaltres ja portem sis mesos». Afegeix que la situació és desesperada: «sense el decret no podem executar cap obra de reposició dels danys».

Els ponts Vell i del Bolovi de Montblanc: la cara i la creu d’una mateixa moneda

A la vila ducal, l’emblemàtic Pont Vell  medieval continua visiblement deteriorat, si bé s’ha col·locat una passarel·la perquè pugui ser transitable. El monument, que data de 1250, va ser la zona més afectada pel desbordament de la riuada, que va deixar al descobert el paviment original i un trencaaigües en un extrem del pont, la qual cosa avalaria la teoria de l’existència, originàriament, d’un cinquè ull. La prioritat del consistori és, ara per ara, assegurar el pont, ja que l'aigua es va endur les baranes i els dos extrems del pont.

Per altra banda, fa pocs dies que l'exèrcit espanyol ha construït un pont provisional per recuperar el de la Font de Bolovi, totalment arrasat. Han treballat 54 efectius del Batalló de Pontoners del Regiment de Pontoners i Especialitats d'Enginyers i han habilitat un pas de 43 metres de longitud que permet la circulació de camions de fins a 50 tones i que permet que diverses indústries agroalimentaries deixin d'estar incomunicades.

Pont Vell de Montblanc.

Imatge recent del Pont Vell de Montblanc, una de les zones més afectades per la riuada. | Albert Oliva

«Preparar-se per a futures riuades»

Museu de la Vida Rural i la Universitat de Barcelona han presentat un projecte de ciència ciutadana sobre riuades i emergències naturals anomenat Floodup Francolí, amb l’objectiu de recopilar tota la informació sobre la riuada i l’experiència col·lectiva viscuda entorn de la riuada al Francolí. La proposta vol generar un espai de participació i generació de coneixement útil per a futures situacions d’emergència locals i globals. En aquest escenari, el Museu de la Vida Rural vol contribuir a la cerca d’alternatives i construcció de futurs sostenibles incidint entre d’altres en la resiliència col·lectiva, és a dir, en la capacitat d’adaptar-se a situacions adverses i de fer-nos més savis i forts per fer front a l’adversitat en millors condicions.