Una dona amb mascareta i amb símptomes de Covid-19

La sisena onada a Espanya: com serà i quan tindrà lloc

L'IHME preveu un repunt de nous casos i vaticina com serà a la sisena onada a Espanya a finals d'aquest any

Si hi ha una cosa que no paren d'advertir les autoritats a la població és que el coronavirus encara no s'ha acabat. La pandèmia continua deixant un alt nombre de contagis, sobretot en alguns països d'Europa on s'està arribant a rècords. El cas més destacat és el d'Holanda, país que ha tornat a imposar l'ús de la màscara en interiors.

L'Organització Mundial de la Salut va destacar la setmana passada que «el ritme actual de transmissió als 53 països de la Regió d'Europa de l'OMS és motiu de gran preocupació». Segons l'OMS, l'últim mes Europa ha vist un increment del 55% dels nous casos.

 

Espanya sembla que té controlada la pandèmia actualment, gràcies al fet que compta amb un 73,8% de la població vacunada. Tot i això, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha demanat «cura» a la població, que segueixin usant les màscares i que respectin la distància social. La gran prioritat ara mateix és «continuar tenint nivells baixos d'ocupació, d'UCI i de mortalitat», ha recalcat Darias.

Es podria arribar a 227.000 infeccions diàries en el pitjor dels casos

Tot i que el coronavirus sembla que està donant un respir al nostre país, no tot són bones notícies. L'Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), un centre investigador prestigiós de la Universitat de Washington, a Seattle, ha fet una predicció sobre Espanya.

L'IHME ha realitzat un estudi posant sobre la taula fins a tres situacions diferents. En primer lloc, en el cas que es relaxessin totes les restriccions, inclosa la màscareta, situació que Espanya no contempla ara com ara. En segon lloc, si es mantinguessin les mesures actuals, amb la protecció de la màscara a interiors i, finalment, si es tornés a la situació d'haver d'utilitzar la màscara en qualsevol situació.

Segons l'estudi realitzat, en el pitjor dels escenaris Espanya arribaria al pic de contagis el 30 de desembre que ve, registrant 227.000 infeccions diàries. Una dada que, a priori, Espanya no hauria d'assolir, ja que el país té previst mantenir les restriccions actuals.

Dos sanitaris es creuen als passadissos d'un hospital
Espanya té un total del 73,8% de la població vacunada. | ACN
 

En la situació actual, l'IHME preveu unes 24.000 infeccions diàries per al 30 de desembre, comptabilitzant tant els casos detectats com els que no, per la qual cosa oficialment seran menys infeccions.

I en un escenari en què es tornés a fer servir mascareta en tot moment, es registrarien al voltant de 8.600 infeccions al dia.

Tot apunta que hi haurà una sisena onada

Així doncs, si Espanya manté l'ús de la màscara a interiors i quan no hi hagi distància de seguretat, el país viurà un nou augment dels casos diaris. Segons la predicció de l'IHME, la sisena onada tindria una tendència semblant a la que es va viure a l'estiu amb la cinquena onada.

EL VÍDEO DEL DIA: