Tot i que estem afrontant les últimes setmanes de la sisena onada del coronavirus, el perill continua i hem de vigilar. L'amenaça de la nova variant òmicron no cessa i Espanya ha presentat unes xifres de contagi de rècord.
Encara que els ingressos hospitalaris i la taxa de mortalitat hagin reduït considerablement, els positius no paren d'augmentar cada dia i necessitem una solució urgent. La pandèmia fa dos anys que turmenta i causa greus conseqüències en la població mundial.
Els experts ja han alertat que ja es veu la llum al final del túnel, encara que els ciutadans veuen molt difícil una tornada a la normalitat d'aquí a poc. No obstant això, un estudi ens podria ajudar a complir els nostres desitjos, establint les situacions amb més risc de contagi que hem d'evitar sota qualsevol circumstància.
El coronavirus és entre nosaltres, encara que no el veiem
La infecció del virus es transmet principalment per l'aire, per això és important l'ús de les mascaretes en llocs interiors i exteriors. Les molècules invisibles es mouen de forma ràpida i aleatòria, i dins de la immensitat també sobrevolen els aerosols respiratoris, que poden contenir el virus i solen dispersar-se en espais tancats.
Les persones contagiades per coronavirus poden exhalar aerosols, i la probabilitat que nosaltres inhalem aquesta substància depèn de la proximitat a què ens en trobem. Si estem en espais exteriors, la cosa canvia, ja que el virus no es comporta de la mateixa manera.
Un positiu en coronavirus podria emetre partícules virals cada cop que respira, sobretot quan fa respiracions profundes o vocalitza mentrestant. És per això que les autoritats insisteixen en l'ús de mascareta per reduir la transmissió, i de moment és una de les mesures més efectives contra la propagació del virus.
Òmicron s'emporta el premi
Tot i que la malaltia es transmet per l'aire, les possibilitats de contraure-la depenen de cada variant. Delta era considerada la més perillosa, fins a l'arribada de l'última, òmicron, que ha pogut batre tots els rècords de casos contagiats en una rapidesa realment sorprenent.
Un clar exemple el trobem al Regne Unit, on el 97% dels positius ho són per la nova variant. Cal destacar que òmicron, tot i ser la més contagiosa, provoca quadres menys severs i el seu perill es troba a la velocitat de contagi i en la saturació sanitària.
La infecció varia segons diversos factors
Un estudi realitzat per l'American Chemical Society i posteriorment reforçat per El Español, ha demostrat que la probabilitat de contraure el virus depèn de molts factors. Entre ells, hi ha els vírics, com la transmissibilitat, els personals, com portar la màscara, i els relatius a la qualitat de l'aire, com les habitacions plenes de gent.
Finalment s'ha arribat a la conclusió que hi ha 4 situacions que destaquen sobre les altres. Aquestes cal evitar-les de qualsevol manera, ja que són les que comporten més probabilitats de contagiar-te d'òmicron:
- 1. Reunir-se amb moltes persones en espais tancats i amb mala qualitat de l'aire
- 2. Realitzar accions que comportin moviments agitats, com ara practicar esport, cantar o cridar
- 3. Anar sense mascareta
- 4. Romandre en un mateix lloc durant molt de temps
El coronavirus no dóna treva, i nosaltres hem d'estar atents. Potser estem anant pel bon camí, i la sisena onada tingui els dies comptats. Passi el que passi, no podem cantar victòria encara, els contagis segueixen superant xifres impensables fa uns mesos.