Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de la Guàrdia Civil i una alerta de frau a X

L'SMS d'Hisenda que estan enviant a molts mòbils i en realitat és una estafa

Des d'Hisenda han tornat a advertir sobre un nou frau capaç d'enganyar milions de possibles víctimes

Hisenda ja ha avisat d'un nou SMS que usen els ciberdelinqüents, fent-se passar per l'organisme, amb l'objectiu d'estafar milions de víctimes. Per aquest motiu, cal estar atent als missatges que reps al telèfon mòbil.

Segons les darreres dades oficials, un de cada cinc delictes a Espanya es duen a terme per Internet. D'acord amb el Ministeri d'Interior, els que més es repeteixen són el frau i l'estafa fets per correus electrònics i SMS fraudulents. És a dir, el smishing o pishing.

La Guàrdia Civil, a finals de desembre, va avisar sobre certs missatges que els ciutadans rebien per part de l'Agència Tributària. Tot i això, l'objectiu d'aquests era quedar-se amb les dades personals i bancàries de les possibles víctimes.

Els ciberdelinqüents es fan passar per Hisenda en aquesta estafa per SMS

Aquest últim frau és un dels més repetits i perillosos, ja que caure-hi és més fàcil del que sembla. Els estafadors es fan passar per Hisenda i envien un SMS al mòbil amb un missatge clar.

Hi indiquen que l'Agència Tributària ha de tornar una quantitat de diners al contribuent. Per aconseguir-ho, heu de fer clic en un enllaç que porta a una web fraudulenta que suplanta l'organisme.

Un cop dins, els ciberdelinqüents demanen les dades personals de la víctima, així com el número de la targeta de crèdit. Amb totes aquestes dades, són capaces de robar els diners del banc de les persones afectades.

Què has de fer si has caigut al parany

Des d'Hisenda ja han recordat en diverses ocasions que mai no sol·licitaran informació personal, confidencial o financera a través de mitjans com l'SMS o l'email. Per tant, sempre és clau desconfiar aquest tipus de missatges.

Segons la Guàrdia Civil, el que has de fer si caus a la trama és denunciar aquestes possibles estafes. La Policia Nacional, per part seva, té en marxa el programa Ciberexpert des de l'any 2013.

A través del mateix, consciencien les persones perquè usin Internet de forma segura. Tots dos cossos, així mateix, llancen consells i avisos sobre ciberseguretat a través de les xarxes socials. A més, pots ampliar informació sobre aquest tema a la web d'Hisenda.