Els gironins pagaven cada any 1 MEUR de més per l'aigua que s'embutxacaven 5 empresaris

Durant 20 anys, es carregava als contribuents un sobrecost que s'embutxacaven diversos empresaris, segons ha destapat aquest dimarts la Cadena SER

Imatge d'una aixeta d'aigua oberta
Els gironins pagaven un sobrecost anual d'un milió d'euros pel servei d'aigua. | CatalunyaDiari

Els gironins han pagat durant 20 anys un sobrecost anual d'un milió d'euros pel servei d'aigua que, en bona part, s'embutxacaven diversos empresaris de Girona SA, l'empresa privada que gestionava AGISSA, l'empresa mixta d'aigües que abasta Girona, Salt i Sarrià de Ter. Aquesta és la informació que publica aquest dimarts, 5 de gener, Ràdio Girona de la Cadena SER, que destapa part del sumari del cas Aigües de Girona que s'investiga al jutjat d'instrucció número 2 de la ciutat des de fa anys i del qual s'acaba d'aixecar el secret.

Sobrecostos exagerats que anaven a parar a les butxaques de diversos grans empresaris

En concret, la informació de Ràdio Girona detalla un informe de l'auxili judicial, un alt funcionari de l'Agència Tributària, que apunta les irregularitats protagonitzades des de 1992 per Narcís Piferrer i Xavier Ballell, gestors de la societat Girona SA. L'empresa emetia factures falses, per serveis que no prestava, a AGISSA, a més d'augmentar costos de manera artificial i carregar impostos de manera arbitrària a les factures per apropiar-se anualment, de manera indeguda, de centenars de milers d'euros de la societat mixta d'aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter. 

Aquests diners anaven a parar en gran part directament a les butxaques dels mateixos Piferrer i Ballell, però també a altres membres del consell d'administració de les dues empreses, com ara Joan Llobet o l'exregidor socialista a l'Ajuntament de Girona (1987-1995) Manel Serra, a més del director territorial d'Aqualia, Juan Luis Castillo. Aquest darrer, per exemple, va passar cinc dies en un hotel de luxe del Baix Empordà pagats pels diners del sobrecost que acabava repercutint a les butxaques dels gironins.

En el cas de Piferrer i Ballell, van destinar els diners, segons la informació de Ràdio Girona, a estances i àpats en hotels i restaurants de luxe, entrades al Festival de Cap Roig o al Camp Nou, pernils d'alta gamma, cotxes, joies, regals per a les seves esposes, aportacions de milers d'euros per als seus plans de pensions privats i fins i tot pagaments de les quotes del club de tennis d'on eren socis, entre d'altres. A més, van fer molts pagaments personals amb targetes vinculades als comptes de Girona SA. Només entre 2010 i 2014, Piferrer va gastar 92.000 euros i Ballell, 32.000.

Manca de control per part dels ajuntaments

L'informe també apunta l'omissió per part dels ajuntaments del control de les despeses que duia a terme AGISSA i de la gestió que en feia la societat Girona SA. S'assenyala indirectament, doncs, els Ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Es dona la circumstància que dos polítics catalans de primera línia són exalcaldes d'aquests consistoris: Carles Puigdemont, eurodiputat de JxCat, va ser alcalde de Girona entre 2011 i 2016; mentre que Roger Torrent va ser l'alcalde de Sarrià de Ter entre 2007 i 2018. Val a dir, però, que l'informe es limita a qüestionar la manca de control per part dels tres consistoris.


Comentaris

envia el comentari