Suècia ha viscut una autèntica muntanya russa pel que fa a la gestió de la pandèmia del coronavirus. En la primera onada, al contrari de la resta d'Europa, va decidir anar per lliure, no imposar confinaments estrictes i confiar en el comportament dels seus ciutadans per evitar contagis.
Aquesta tàctica semblava funcionar, per sorpresa de gairebé tots els experts mundials que alertaven del perill d'una decisió d'aquesta mena, i Suècia va aconseguir contenir la primera onada sense tancar la gent a les seves cases. Malgrat que pel tancament de la resta de països, la seva economia es va veure igualment afectada.
Quan va començar a arribar la segona onada, les autoritats de Suècia van decidir seguir el mateix model que ja havia funcionat, però aquesta vegada la situació no va estar tan ben controlada i els casos es van acumular al país nòrdic.
Arran d'això, Suècia és el país del nord d'Europa que més casos i morts ha tingut per Covid-19, i amb molta diferència respecte els seus veïns. Un dels màxims responsables de la gestió de la pandèmia, Dan Eliasson, fa mesos que està al capdavant de la primera línia de batalla contra el virus i en les darreres setmanes havia animat als ciutadans suecs a minimitzar al màxim les seves interaccions socials i la seva mobilitat en un intent d'aturar el virus sense haver de recórrer al confinament.
També va demanar als suecs que no viatgessin excepte causes d'extrema necessitat durant les festes, raó per la que en les darreres hores s'ha convertit en l'objectiu de totes les crítiques. Eliasson no va predicar amb l'exemple, i al contrari del que demanava, l'han trobat a les Illes Canàries de vacances mentre demanava a la resta del país quedar-se a casa.
La premsa del país va fotografiar a Eliasson a l'aeroport de Las Palmas, un fet que ha provocat una gran crítica. Ell defensa que es trobava a Canàries per motius familiars i que segueix treballant des d'allà perquè va anar a visitar la seva filla, qui fa temps que no veu perquè havia cancel·lat diversos viatges prèviament.
Un viatge per a visitar la seva família
El cap de l'Agència de Contingències Civils de Suècia va explicar que havia «renunciat a molts viatges durant aquesta pandèmia», però que va pensar que aquest viatge sí que era necessari per poder veure la seva filla, que viu a les Illes Canàries. «Vaig celebrar el Nadal amb ella i la meva família», explica en declaracions al diari 'Expressen, i va al·legar que el viatge no van ser unes vacances perquè ell segueix treballant des de la distància.
Les seves explicacions no han acabat de convèncer a la societat d'un país molt dividit pel que fa a la pandèmia. El fet d'haver evitat un primer confinament va reforçar la confiança dels suecs en els seus governants, però quan les xifres de Suècia van començar a disparar-se molt respecte a la dels veïns del nord, les crítiques van començar a aflorar.
Fins a data d'avui s'han confirmat ja 437.000 casos de Covid-19 al país, una xifra molt superior als 170.000 que ha notificat Dinamarca, els 51.000 de Noruega i els 36.000 de Finlàndia. Sobre la xifra de defuncions, les proporcions són similars: mentre a Suècia han mort 8.700 persones per la Covid-19, els altres tres països junts no arriben ni a les 2.500 víctimes.
Aquestes dades també s'han utilitzat en molts països per justificar els tancaments, restriccions i confinaments, assegurant que són decisions dures per als governs i els ciutadans per l'obligació de quedar-se a casa o de tancar temporalment els negocis, amb l'impacte que això genera a l'economia, però que són mesures necessàries per salvar vides.