Imatge de fons d´una persona sostenint una copa menstrual i una altra d´una farmacèutica mostrant una capsa d´una copa menstrual

Com i on es poden sol·licitar les calces i la copa menstrual de franc a Catalunya?

Les dones, persones trans i no binàries tindran accés a tots aquests productes a partir d'aquest dilluns 4 de març

La Generalitat de Catalunya ha impulsat una iniciativa reivindicada des de fa anys. Aquest dilluns 4 de març ha començat la distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables per a totes les dones, persones no binàries i homes trans que menstruïn. Els productes estaran disponibles a farmàcies de Catalunya, i suposa una fita significativa per assolir la fi de la pobresa menstrual i promocionar la sostenibilitat.

Quins productes es poden triar?

Cada persona podrà triar entre una copa menstrual, unes calces menstruals o un paquet de dues compreses de roba reutilitzables. L'elecció del producte es fa a través d'un codi QR a l'aplicació de 'La Meva Salut', que es troba a l'apartat 'Novetats: La meva regla, les meves regles'.

El QR és personal i intransferible, i la compra s'efectuarà immediatament si la farmàcia compta amb la unitat i la talla seleccionades. En cas contrari, es podrà fer una comanda que es lliurarà en un termini màxim de 48 hores, seguint el mateix procediment dels altres productes i medicaments.

On es poden adquirir?

Els productes com les calces i la copa menstrual estaran disponibles a les farmàcies de Catalunya. Només cal el QR de 'La Meva Salut' per accedir al catàleg i escollir entre la copa menstrual, dues compreses de tela i unes calces menstruals.

Qui ha dut a terme aquesta iniciativa?

Aquesta mesura històrica forma part del Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025, liderat pel Departament d'Igualtat i Feminismes en col·laboració amb la resta de departaments de la Generalitat. Aquest pla compta amb, aproximadament, seixanta accions. Com el repartiment de productes reutilitzables a instituts des de fa més d'un any i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en espais públics.

La consellera del Departament d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assegurat que aquesta iniciativa garanteix “un dret fonamental clau com és poder decidir sobre el propi cos”. Ha remarcat la importància de l'educació menstrual i d'obtenir-ne informació.

Així mateix, Tània Verge ha dit que les dones han de poder gestionar el cicle menstrual "de manera lliure i informada". L'accés als productes adequats, com les calces o les copes menstruals, és essencial per dur a terme aquest procés.

Des del gremi farmacèutic, es destaca el paper crucial de les farmàcies comunitàries, que va més enllà de la "dispensació". Així ho ha afirmat el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, que ha ressaltat la col·laboració entre tots els actors de la cadena del medicament. Els magatzems Alliance Healthcare, Cofares, Hefame i Fedefarma participen en la distribució de tots els productes que, a partir d'ara, seran gratuïts.