Salvador Macip és un dels científics espanyols més prestigiosos. El metge, escriptor i investigador de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, fa setmanes que parla sobre la prudència que cal tenir durant les Festes de Nadal. Macip és un dels experts que tem que les celebracions nadalenques puguin originar una tercera onada.
Reunir-nos amb el nucli familiar més proper
La setmana passada, el Govern va proposar a les comunitats autònomes un pla sanitari per a les Festes de Nadal. No obstant això, Macip no està d'acord en alguns punts i és partidari d'endurir les restriccions per evitar un repunt dels contagis. El principal desacord d'aquest expert té a veure amb les reunions socials i familiars, que el Govern i la majoria de les comunitats volen limitar a sis persones. Algunes regions, com Madrid i Catalunya, pretenen fins i tot ampliar el límit a deu.
Salvador Macip, nascut a la localitat catalana de Blanes, considera que «ni sis, ni deu, ni quatre. Les comunitats i els sopars de Nadal han de ser amb les persones amb les quals convivim». Per al científic, el més important és no trencar el grup bombolla. Macip ha explicat que encara que hi hagi poca gent a la taula durant els dinars i sopars de Nadal, si un dels familiars està contagiat, és fàcil que infecti als altres, ja que en aquest tipus de reunions ningú porta mascareta i es fan en llocs tancats.
Molts altres experts pensen com Macip i ja fa dies que adverteixen que un mateix grup de convivència de deu persones pot ser més segur que dos grups de convivència de sis, per exemple. El debat segueix obert. Amb l'arribada de les Festes de Nadal, a Espanya i a tot Europa es discuteixen les restriccions més adequades per evitar que es disparin els contagis. Els metges temen que tot l'esforç d'aquestes setmanes no serveixi per a res si els contactes socials augmenten en aquestes dates.
Una altra dels dubtes sobre la limitació de les reunions socials és la inclusió o no dels nens en el còmput. Alguns països com Alemanya no comptaran als nens, una mesura que també plantegen altres comunitats autònomes a Espanya. No obstant això, Macip adverteix que els nens també poden contagiar: «Després de veure diferents estudis no podem concloure que els infants no són focus de contagi».
A més, l'investigador creu que no és factible fer un test ràpid a les famílies abans de reunir-se per rebaixar el risc de contagi. També afegeix que aquestes proves poden donar falsos positius i només indiquen si estàs contagiat en el moment de fer-les, però no asseguren que ho estiguis el dia del dinar o sopar.
Evidències científiques
Les recomanacions de Salvador Macip es basen en l'acumulació d'evidències científiques sobre les formes de contagi de la Covid-19. Les investigacions més recents criden l'atenció sobre un fet: el contagi a través de superfícies no té un risc tan elevat com es creia, i en canvi sembla més perillós la inhalació de partícules de saliva contaminades en l'aire.
Bona part de la comunitat científica accepta la teoria dels aerosols; el risc de contagi es dispara en espais tancats mal ventilats, on la distància de seguretat pot fins i tot no ser eficaç. És per això que molts experts temen que els contagis es disparin durant les dates nadalenques, on es multipliquen els contactes socials i on les reunions es desenvolupen en espais tancats i sense mesures de prevenció com la mascareta.
Aglomeracions abans de les Festes de Nadal
Les declaracions d'aquest prestigiós científic arriben just en el cap de setmana en què s'han vist grans aglomeracions de gent amb motiu del Black Friday i altres actes prenadalencs en diverses ciutats d'Espanya.
El Govern d'Espanya ja parla obertament d'una tercera onada imminent, mentre els experts es posen les mans al cap i els responsables de l'UCI avisen que no estan preparats per a un nou repunt. En aquesta situació, les advertències de científics com Macip adquireixen més rellevància.
De moment, Sanitat ha remès el seu pla sanitari per Nadal a les comunitats autònomes, però la decisió unitària que s'hauria d'haver pres la setmana passada es va ajornar. Aquesta setmana podria ser clau per conèixer definitivament com viurem aquestes Festes de Nadal, però mentrestant, cada comunitat aplicarà la seva normativa.
Informa't més sobre el coronavirus:
- Revelen una altra conseqüència del coronavirus: afecta la boca
- Els dies que la vacuna tardarà a ser realment efectiva contra el coronavirus
- El risc de rebrot per coronavirus baixa 22 punts a Catalunya en les últimes 24 hores