Olot jardí de papallones i herbassat

Sorea inicia un projecte per controlar les espècies invasores a les instal·lacions de tractament d’aigua

'BiObserva STOP-invasores’ s’ha iniciat a les depuradores de la Garrotxa i es desenvoluparà en les més de 200 instal·lacions de Sorea i filials
Amb motiu del Dia Internacional  de la Diversitat Biològica, que se celebra demà, 22 de maig, la companyia Sorea, gestora del cicle integral de l’aigua, ha iniciat el programa 'BiObserva STOP-invasores', amb l’objectiu de controlar les espècies invasores de flora a les instal·lacions de tractament d’aigua. La iniciativa a començat a les depuradores de la Garrotxa -Olot i de Sant Joan les Fonts- i es desplegarà a les més de 200 instal·lacions gestionades per Sorea i les seves filials durant el 2020. 

Aquest nou projecte està situat en el marc de l’estratègia de Desenvolupament Sostenible (REwater Global Plan 2017-2021) de Sorea i porta un control les espècies de flora exòtica invasora a les instal·lacions tracta d’identificar, valorar el risc per a l’entorn i aplicar protocols d’erradicació i control d’aquestes espècies quan es determini que poden suposar un impacte ambiental.

Es realitza a través d’una metodologia i eines digitals pròpies amb tota la informació per identificar i controlar les espècies. Aquesta informació és pública i vol contribuir a la sensibilització i coneixement sobre aquesta problemàtica ambiental.

Un programa per actuar davant la pèrdua de la biodiversitat dels ecosistemes

Les plantes de tractament d’aigua són instal·lacions que compten amb zones verdes en què es poden trobar espècies de flora de creixement ràpid amb gran capacitat de dispersió i invasió, sobretot en medis aquàtics (boscos de ribera, aiguamolls, cursos fluvials, basses temporals, etc.). Per aquest motiu, és necessari aquest programa per actuar davant la pèrdua de biodiversitat d’aquests ecosistemes i contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), específicament l’ODS 15, sobre la pèrdua de biodiversitat, ja que la introducció d’espècies exòtiques invasores en el medi ambient és segona causa mundial de pèrdua de biodiversitat, segons l’ONU.

La responsable de Biodiversitat d’Agbar, Clara Rovira, ha destacat que 'el programa ens permetrà integrar aquest aspecte en la gestió operativa de les instal·lacions, fet que contribuirà a la millora de la qualitat dels ecosistemes i beneficiarà la biodiversitat'. I ha assenyalat que 'ha estat un repte dissenyar un programa de gestió d’espècies de flora invasora, viable per a totes les instal·lacions, i adreçat a personal sense coneixements previs de botànica'. Agbar ha comptat amb la col·laboració d’experts en botànica i en espècies invasores, així com en eines de ciència ciutadana. 

La Garrotxa, pionera en la implantació d’un pla de biodiversitat

El programa 'BiObserva STOP-invasores' s’engloba dins del pla d’acció de biodiversitat de depuradores de la Garrotxa. Aquest pla pioner va ser definit per Sorea i Aquambiente, juntament amb el Consorci SIGMA, amb l’objectiu d’integrar-hi les plantes de tractament d’aigua dins del seu entorn natural de forma que afavoreixin la seva biodiversitat.

També s’hi ha instal·lat hotels d’insectes per a pol·linitzadors, i s’està implantant un projecte de millora de les zones herbàcies a l’EDAR Olot en el marc del projecte de 'Millora de la biodiversitat  de les pastures del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa' que es porta a terme des del mateix Parc Natural.