Imatge d'una persona traient diners d'una cartera

Sorpresa des de l'1 de gener: avís de la Seguretat Social sobre les pensions

La reforma de les pensions inclou l'augment de l'edat de jubilació per a la majoria dels espanyols

Acabem d'entrar l'any que marcarà un abans i un després a les pensions a Espanya. Sí, perquè el Govern engega la reforma de les pensions que inclou, entre altres coses, endarrerir l'edat de jubilació. I el gran canvi ha entrat en vigor aquest 1 de gener del 2023.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va presentar recentment la proposta de reforma de les pensions. Hi proposava ampliar-ne el període de càlcul i augmentar les bases màximes de cotització. D'aquesta manera, el Govern compleix les exigències de Brussel·les de cara al 2023.

La proposta ha estat rebuda amb recel pels treballadors, que tenen por de veure perjudicats els seus ingressos amb la nova base de càlcul. I per si no n'hi hagués prou, a partir d'aquest diumenge 1 de gener de 2023 ha canviat l'edat de jubilació. Per tant, això és tot el que has de saber sobre la reforma de les pensions.

Canvis a l'edat de jubilació

La modificació de la llei de les pensions contempla l'augment progressiu de l'edat de jubilació. L'objectiu és que al 2027 l'edat ordinària de jubilació hagi augmentat fins a 67 anys per a treballadors amb menys de 38 anys i sis mesos cotitzats. El canvi es començarà a notar des de ja.

Edifici del Ministeri de Seguretat Social, a Madrid
Aquest 2023 canvia l'edat de jubilació a Espanya | CatalunyaDiari

Actualment, l'edat legal de jubilació és de 66 anys i dos mesos per als treballadors que hagin cotitzat menys de 37 anys i sis mesos. En el cas dels que hagin cotitzat aquests anys, es podran jubilar encara amb 65 anys. Però la cosa ha canviat a partir de diumenge, ja que augmenta l'edat de jubilació.

A partir de l'1 de gener del 2023, l'edat de jubilació puja fins als 66 anys i quatre mesos per als que no hagin cotitzat un mínim de 37 anys i nou mesos. Els que hagin cotitzat aquest període es poden jubilar amb 65 anys. A tot això, la cotització mínima per cobrar la jubilació continua sent de 15 anys.

Primers efectes de la mesura

La reforma de les pensions ja té efecte i les jubilacions anticipades han caigut més d'un 7%. A més a més, han augmentat un 5% els treballadors que decideixen lliurement endarrerir l'edat de la jubilació. La majoria dels ocupats ja estan endarrerint la seva retirada, encara que sigui uns quants mesos.

El resultat és palès, ja que l'edat real de jubilació dels espanyols ha augmentat fins a màxims històrics. Actualment es troba en una mitjana de 65 anys, fet que suposa un any més que anteriorment. I la majoria ho fan per evitar la penalització de les pensions anticipades.

Dit d'una altra manera, l'augment de l'edat real de jubilació entre els espanyols respon sobretot a la voluntat d'aconseguir més prestació. A més, s'han reduït els acomiadaments col·lectius que obligaven a la jubilació anticipada. Tot això fa que s'endarrereixi l'edat efectiva de jubilació.

Quant pugen les pensions aquest 2023?

La bona notícia és que de cara al 2023 pugen les pensions, tant les contributives com les no contributives. El Consell de Ministres va aprovar dimarts passat, 27 de desembre, la pujada de les pensions un 8,5%. Es tracta de la pujada més gran de la història, i és una revaloració de les pensions sobre la base de l'IPC (preus).

Imatge del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en primer pla.
El Govern ha aprovat la reforma de les pensions | Europa Press

Tenint en compte l'augment dels preus per la inflació disparada, les pensions s'augmenten per evitar perdre poder adquisitiu. Les pensions contributives pugen entre 18 i 113 euros al mes. A més, s'ha prorrogat la pujada del 15% de les pensions no contributives (entre 15 i 63 euros). Així queden les pensions contributives i no contributives a partir d'ara, amb la pujada aprovada pel Govern.

Pensions contributives

 1. Pensió mínima per a jubilats de 65 anys amb cònjuge a càrrec: 966, 19 euros
 2. Pensió mínima per a jubilats de 65 anys sense cònjuge: 890, 5 euros
 3. Pensió mínima per a jubilats de 65 anys amb cònjuge no a càrrec: 743, 2 euros
 4. Pensió mínima per a jubilats amb menys de 65 anys amb cònjuge a càrrec: 905, 8 euros
 5. Pensió mínima per a jubilats amb menys de 65 anys sense cònjuge: 732, 6 euros
 6. Pensió mínima per a jubilats amb menys de 65 anys amb cònjuge no a càrrec: 692, 4 euros
 7. Pensió màxima de jubilació: 3.059 euros mensuals (14 pagues)

Pensions no contributives

 1. Pensió íntegra: 484, 61 euros
 2. Pensió mínima: 121, 15 euros mensuals
 3. Dos convivents amb pensió no contributiva: 411, 92 euros al mes per persona
 4. Tres convivents: 387, 69 euros al mes per persona

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp