Imatge d'una multitud de gent passejant pel carrer sense mascareta

Sorpresa per quins són els dos noms més comuns a Catalunya

L'Idescat acaba de publicar una llista amb els noms i cognoms més comuns a casa nostra

Tot i que potser ja et pots fer una idea de quins noms podrien encapçalar la llista dels més posats a casa nostra, segur que tens curiositat per saber-ho. I, sobretot, per comprovar si el teu és un d'ells o si, en canvi, es tracta d'un nom més original. 

Sigui com sigui, ara ja pots consultar la llista de noms i cognoms més comuns a Catalunya l'any 2021 que l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) acaba de publicar, amb la freqüència i el percentatge de població que s'anomena de la mateixa manera. 

Foto de persones caminant pel carrer.
Antonio i Maria, els dos noms més habituals a Catalunya. | Canva

Antonio i Maria encapçalen la llista 

A les dues primeres posicions de la llista trobem Antonio, amb 92.167 persones que s'anomenen d'aquesta manera a casa nostra, el que seria un 11% de la població, i Maria o María, amb 91.172 persones. 

Els següents noms més posats són José, amb 87.434 persones amb aquest nom, Montserrat, amb 76.805 persones, i Jordi, amb 72.541 persones. Aquí pots consultar la llista completa de l'Idescat amb els noms més comuns.

D'altra banda, aquesta llista també serveix per determinar quins són els noms menys habituals i quin percentatge de població s'anomena d'aquesta mateixa manera. Així, destaquen noms com Shakira, amb només 82 persones a tot Catalunya que tenen aquest nom, o d'altres més sorprenents i poc comuns, com Tallat, amb 4 persones que s'anomenen així, o Iaia, amb només sis.

També cal destacar que els noms més posats l'any 2021 segons l'Idescat, Leo i Lucía, no ocupen els primers llocs de la llista. Leo se situa a la posició 278, amb només 4.625 persones que es diuen així, i 18.497 s'anomenen Lucía, que ocupa el 85è lloc de la llista.

Garcia i Martínez, els dos cognoms més comuns

D'altra banda, també podem consultar quins són els cognoms més habituals. En aquest cas, encapçalen la llista Garcia, amb 168.733 persones que el tenen com a primer cognom, i amb una freqüència lleugerament més alta com a segon, i Martínez, amb una freqüència del 15,26% en el cas del primer cognom. 

A aquests dos cognoms els segueixen d'altres acabats en -ez, com López, amb 113.676 persones de primer cognom, Sánchez (102.466), Rodríguez (101.777) i Fernández (96.340). Aquí pots consultar la llista completa de l'Idescat amb els cognoms més habituals a Catalunya.