Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Experts adverteixen sobre els 'supercontagiadors': més perillosos que les noves soques

La comunitat científica els qualifica de «catalitzadors perfectes» per a estendre el virus

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
La comunitat científica assegura que els anomenats 'supercontagiadors' són la clau del problema | Cedida

Espanya sembla haver superat la pitjor part de la tercera onada. El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes coincideixen que s'ha superat el pic de contagis, encara que la pressió hospitalària encara és alta i s'esperen encara molts dies amb altes xifres de morts. 

Malgrat això, els experts demanen que es no tornin a cometre els mateixos errors i que es no faci una relaxació de mesures excessivament ràpida, com a pas per Nadal i després de la segona onada. I en aquest sentit, científics de la Universitat de Santiago de Compostel·la han volgut llançar un advertiment sobre l'origen d'aquesta tercera onada. 

Asseguren que, a més de l'aixecament de restriccions que va haver-hi durant aquest període vacacional, va haver-hi un altre fet que va provocar molts dels contagis que es van produir en els sopars i menjars familiars. Parlem dels 'supercontagiadors', aquestes persones que donen positiu i que tenen una major capacitat de transmissió de la COVID-19. 

Antonio Salas i Federico Martinón lideren un treball que ha estat publicat en la revista 'Science'. Han analitzat més de 166.000 genomes complets del coronavirus per a arribar a una conclusió clara sobre els 'supercontagiadors'. Els qualifiquen de «catalitzadors perfectes» per a estendre el virus.

A més, i en contra del que defensen altres experts, lleven importància al pes que tenen els nous ceps en la situació viscuda en les últimes setmanes. «Responsabilitzar a un cep del caos que es viu és una enorme simplificació de l'algorisme de la pandèmia», afirmen en el seu estudi. 

Insisteixen que aquestes persones 'supercontagiadors', continuen sent el «motor» de l'actual pandèmia. Afirmen que aquests tenen la capacitat de ser la causa de grans brots sigui quina sigui la variant predominant del SARS-CoV-2 en la zona en què es trobin. 

L'equip d'investigadors ha analitzat un model de 'supercontagi' ampliant la base de dades  que ja va utilitzar en un treball publicat al maig de 2020. Han estudiat centenars d'esdeveniments que han tingut lloc en diferents parts del món al llarg de l'actual crisi sanitària. Després d'analitzar milers de genomes del virus, han arribat a la conclusió que una part rellevant de la transmissió es deu al 'supercontagi'.

Demanen atenció als nous ceps, però aquests són només un factor més

Encara que posen el pes en aquesta mena de contagis, Martinón aclaria que és important fer un seguiment dels ceps que circulen actualment. Això serveix per a identificar la necessitat d'adoptar mesures preventives i, si calgués, introduir canvis en les vacunes.

Sobre la mutació del coronavirus, recorden que l'aparició de soques noves és habitual en altres virus. Per això, recalquen que el model de transmissió (on entra el concepte de 'supercontagiadors') i el comportament social «són dos potents motors de la pandèmia».

Salas afirmava que si una persona que ha donat positiu respecta les mesures de seguretat «prevé el contagi, sigui portador o no d'una variant o una altra». Al contrari, un 'supercontagiador' pot convertir una mutació present, en un principi, en ell en una «predominant».

Afegeix que la capacitat de contagi d'una variant s'ha d'estudiar en «un espai geogràfic concret» mentre es compara amb unes altres que «circulen en el mateix context epidemiològic». Diu que no té sentit comparar-les amb les de la resta del món o les que ja no existeixen.

El científic torna a insistir que no pot parlar que un cep provoqui l'actual «caos» perquè és «una manera eficaç de justificar el que a escala social no es va saber controlar» a més d'una simplificació de l'evolució de la pandèmia. Per això conclou que «els anomenats nous ceps no estaven circulant a Espanya o eren molt minoritàries al desembre, per la qual cosa sembla raonable pensar que 'salvem Nadal' va poder ser el detonant d'aquesta tercera onada».