L’agenda astronòmica de la primavera viurà una de les cites amb el cel més esperades de l’abril: la superlluna rosa. Es tracta del primer fenomen d’aquest tipus a casa nostra aquest any que ens permetrà veure el satèl·lit més gran i brillant del normal coincidint justament amb la Lluna plena del mes d’abril, és a dir, entre la nit del dia 26 i la matinada del 27.
No obstant, a Catalunya ens trobem enmig d’una situació meteorològica complicada a causa de la borrasca Lola, que ens està portant molts núvols i ruixats o tempestes acompanyats de fang. D’aquesta manera, la pregunta que es fa tothom és evident: el temps ens permetrà gaudir del fenomen?
En aquest sentit, les previsions meteorològiques no són gaire optimistes, ja que tot indica que la nuvolositat serà molt abundant a gran part del territori durant la nit i matinada de la superlluna. No obstant, no es descarten algunes tímides clarianes nocturnes, sobretot a la costa de Tarragona i l’Ebre. Aquesta és l’única opció per veure l’esdeveniment. D’aquesta manera, és molt probable que ens perdem la primera superlluna del 2021.
La Lluna sortirà per l’est poc després de les 20:00h del vespre d’aquest dilluns, 26 d’abril, i es pondrà per l’oest poc després de les set del matí del dimarts 27. En total, tindrem unes onze hores de superlluna, però malauradament hi haurà poques opcions de veure lluir el satèl·lit al cel.
Per què es diu superlluna rosa?
Pel que fa al nom d’aquesta Lluna plena, el terme superlluna s’atribueix a quan la fase plena del satèl·lit coincideix amb el màxim apropament mensual de la Lluna a la Terra, fenomen que es coneix com a perigeu. D’aquesta manera, la nit del dilluns al dimarts 26 i 27 d’abril es donaran aquestes condicions, ja que el satèl·lit es trobarà a ‘tan sols’ 357.378 kilòmetres de distància de nosaltres. Això farà que veiem la Lluna un 7% més gran i un 15% més brillant.
Pel que fa al terme ‘rosa’, és el nom amb què les antigues tribus nord-americanes van batejar la Lluna plena del mes d’abril, independentment de si es tracta d’una superlluna o no. Un terme que simbolitza la floració dels arbres i les plantes en plena efervescència de la primavera. A més, una de les plantes que florien més durant l’època de les tribus era la molsa rosada, cosa que va ser determinant per decidir el nom final per a aquesta Lluna plena d’abril.
Dues superllunes més
A més de la primera superlluna del 2021 a finals d’abril, aquest any encara ens oferirà dos fenòmens similars. En concret, les altres dues superllunes anuals tindran lloc el 26 de maig i el 24 de juny. Per tant, si els núvols ens impedeixen gaudir del fenomen, no us preocupeu perquè encara tindrem dues ocasions més aquest any per veure la Lluna més gran i brillant del normal.