Pareu atenció als correus electrònics sospitosos que arriben a la vostra safata d'entrada. La Guàrdia Civil ha alertat de la darrera campanya d'estafa detectada a Espanya. En aquesta ocasió, els ciberdelinqüents es fan passar per la DGT per notificar l'impagament d'una suposada multa.
La Direcció General de Trànsit (DGT) ha estat l'última a patir una usurpació de la identitat. En aquesta nova operació d'estafa per correu electrònic, els estafadors envien un virus informàtic per infectar els dispositius de les seves víctimes i, d'aquesta manera, tenir accés a totes les seves dades.
Compte amb aquest correu electrònic: és un virus
Lidiar amb les ciberestafes pot ser tot un suplici, sobretot quan no les tenim controlades. Cada vegada són més, i més seguides, les estafes que ens arriben a través del mòbil o per correu electrònic.
Ara, els estafadors han dut a terme una nova pràctica de 'phishing'. Per enganyar les víctimes, els envien un correu electrònic amb l'assumpte «Multa no pagada». Al missatge, suposadament enviat per part de la DGT, s'avisa a l'usuari que no ha efectuat el pagament d'una multa i que, per resoldre la infracció, ha d'emplenar un formulari.
Així mateix, el correu inclou un document adjunt que el destinatari ha de descarregar per veure els detalls de la factura. No obstant això, mai no hi facis clic: es tracta d'un virus que infectarà el teu dispositiu.
Segons informa l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI), es tracta d'«un codi maliciós de tipus troià que es caracteritza per extreure informació bancària». El fitxer comprimit es descarrega en format '.zip' i per veure el que hi ha cal executar-lo. Es pot observar a primera vista que no es tracta de cap factura.
Tot i que no és la primera vegada que la prefectura de Trànsit es veu embolicada en una situació com aquesta, la Guàrdia Civil ha volgut advertir els usuaris a través de les seves xarxes socials.
Els passos que has de seguir si has caigut en l'estafa
En el moment en què s'executa la descàrrega del fitxer maliciós, els ciberdelinqüents passen a tenir el control del dispositiu. Per evitar-ho, l'OSI ha volgut compartir una sèrie de recomanacions:
1. Ignora i elimina el correu
Identificar aquestes estafes és el primer pas per no caure-hi. En cas de rebre un correu sospitós, és millor ignorar-lo i eliminar-lo a l'instant. Així mateix, l'OSI aconsella no respondre al missatge, ja que això pot donar peu a una comunicació més gran amb els ciberdelinqüents.
2. Desactiva la connexió a internet
Si has executat el fitxer maliciós, l'organització recomana «aïllar el dispositiu de la xarxa a la qual està connectat». D'aquesta manera evitaras que el virus s'estengui a altres aparells.
3. Analitza el dispositiu amb un antivirus
El pas següent consisteix a posar en marxa l'antivirus. Analitza el dispositiu a través d'un sistema de detecció de 'malware' o 'programari maliciós' per comprovar si està infectat i, si és així, per resoldre el problema.
4. Denúncia el cas
Si has estat víctima d'una estafa d'aquest calibre, has de denunciar-ho davant les autoritats. Per això, pots recollir tota la informació i dades importants en relació amb el cas (captures de pantalla, l'adreça del correu electrònic, missatges, etc.).
5. Avisa la DGT
Per últim, pots posar-te en contacte amb la DGT per informar-los del succés i corroborar que es tracta d'una estafa. Tens l'opció de fer-ho presencialment o trucant al 060, el telèfon d'atenció al client.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp