La mort d'una dona de 49 anys que s'acabava de posar la vacuna d'AstraZeneca a Àustria ha obligat les autoritats del país a suspendre l'administració d'aquest lot de vacunes com a mesura de «precaució».
Segons han comunicat els responsables sanitaris del país austríac, de moment s'està investigant si la mort d'aquesta dona està relacionada amb la vacuna, ja que no és l'únic incident greu relacionat amb el mateix lot.
A més d'aquest cas, en el qual una dona de 49 anys va morir per greus trastorns de coagulació de la sang; una segona dona de 35 anys va sofrir una embòlia pulmonar poc després de posar-se la vacuna.
En aquest cas, la dona s'està recuperant, però l'aparició dels dos casos en persones que van rebre la vacuna del mateix lot ha obligat a parar el subministrament de les dosis d'aquest lot. Les autoritats austríaques han aclarit que totes les dosis restants d'aquest lot «ja no es distribueixen ni administren».
En tots dos casos, que estan en estudi per part de les autoritats, la vacuna va arribar del mateix lot i es va administrar en la mateixa clínica, un centre del districte de Zwetti, situat a l'estat federat de Baixa Àustria.
Davant els indicis, s'ha decidit parar l'administració de les vacunes, però únicament les d'aquest lot. L'Oficina Federal per a la Seguretat en l'Atenció de la Salut, així i tot, ha remarcat que ara com ara «no hi ha evidència d'una relació causal amb la vacuna» d'AstraZeneca i Oxford, i que es tracta d'una mesura únicament de precaució.
La farmacèutica es manté en contacte directe amb les autoritats austríaques i està col·laborant plenament amb la recerca per a determinar exactament si el lot de vacunes és defectuós o si es tracta d'una casualitat.
AstraZeneca, la vacuna amb més efectes secundaris
De les tres vacunes contra la Covid-19 que han arribat a Espanya, la d'Oxford i AstraZeneca ha estat, de moment, la que ha deixat més efectes secundaris en algunes de les persones que la hi han posat, encara que no tothom els sofreix.
És habitual en les vacunes, de qualsevol classe, l'aparició d'efectes secundaris en les hores posteriors a la seva inoculació, ja que el cos rep informació sobre el virus que arriba a través d'un component extern, i per tant, tendeix a reaccionar a ell.
Al nostre país, la vacuna d'AstraZeneca s'administra únicament a persones de menys de 55 anys, de moment sobretot a personal sanitari i altres professionals essencials, com a cossos d'emergències i de policia.
Sobre els efectes secundaris, fins i tot Sanitat ha alertat ja de la seva aparició i recomana prendre 1 gram de paracetamol cada 6 hores després que la vacuna sigui administrada, com una forma de prevenció per a aquests efectes secundaris que poden ser molt variats.
El 60% de les persones que ha rebut la vacuna d'AstraZeneca ha sofert una lleugera inflamació en el lloc de la burxada, mentre que el 50% han assegurat patir algun tipus de cefalea (mal de cap) i fatiga. Aquests són els dos més freqüents, però hi ha més.
El 40% dels casos ha sofert miàlgies (dolors musculars) i malestar general; el 38% assegura haver tingut sensació febril i esgarrifances; el 20% pateix artràlgies (dolor en les articulacions) i nàusees; i el 7% sofreix episodis de febre alta (més de 38º).
La majoria de les reaccions són d'intensitat lleu o moderada i desapareixen al cap de pocs dies d'haver rebut la vacuna.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]