Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos treballadors amb armilles grogues i taronges, davant la porta de Nissan a Barcelona

El tancament de Nissan afectarà 11.500 llocs de treball a Catalunya

El conseller El Homrani ha destacat que es tracta de l'ERO «més gran que ha patit aquest país»

Diversos treballadors amb armilles grogues i taronges, davant la porta de Nissan a Barcelona
El conseller de Treball avisa que l'ERO de Nissan posa en perill 11.500 llocs de treball a Catalunya | Cedida

L'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per tancar les plantes de  Zona Franca, Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixac de Nissan pot afectar 11.500 persones a Catalunya i 16.500 a tot Espanya. «És l'ERO més gran que patit aquest país», ha lamentat el conseller de  Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, en una atenció als mitjans.

Nissan posa en perill més de 9.000 llocs de treball indirectes

Un cop presentat formalment, la multinacional té 30 dies per negociar l'expedient  que inclou 2.525 treballadors d'una plantilla de 3.000. L'afectació indirecta, però, podria ser superior perquè els càlculs de la companyia mostren que el tancament pot fer perillar la feina de més de 9.000 empleats  indirectes a Catalunya i 5.000 més a la resta de l'Estat, ha apuntat el conseller.

L'empresa va registrar oficialment un ERO aquest dimarts per causes  organitzatives i productives i no econòmiques, un fet que, segons El Homrani, demostra que l'empresa «és viable». «És important situar-ho perquè reforça la posició de totes les administracions, patronals i sindicats que la planta de Nissan a Catalunya és viable», ha explicat. «Estem davant d'una decisió que s'emmarca dins d'una decisió estratègica de la companyia més que una decisió econòmica», ha afegit.

Chacón defensa l'estratègia del Govern per impulsar l'economia

Per la seva banda, consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha advertit aquest dimecres que les polítiques econòmiques i empresarials que s'impulsin ara condicionaran «quin país tindrem d'aquí a 5 anys». En una intervenció al Parlament, Chacón ha defensat la necessitat de «garantir la viabilitat de les empreses» però també els llocs de feina en una economia fortament impactada pel xoc del coronavirus. «Sense aquest teixit productiu, no hi haurà estat del benestar», ha avisat, remarcant que si no es cuiden les empreses «la crisi econòmica i social serà molt més difícil de combatre».

A més, ha dit que la xarxa d'ACCIÓ ha ajudat a facilitar la  importació de 3,7 milions de mascaretes, 525.000 bates i 200 respiradors durant la pandèmia. Chacón ha defensat que el Govern ha reaccionat ràpidament ampliant d'on era possible el pressupost per destinar 9 milions d'euros al sector del comerç, ajuts de 3,5 milions i 10 milions d'euros al  turisme, i 10,8 al sector industrial.