Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parc

Tancar els fanals del carrer: la mesura que ja prepara el Govern

Aquesta mesura per a l'estalvi energètic no afectaria tot l'enllumenat vial

Ara que falten pocs dies per entrar al mes de setembre, el Govern pretén aplicar un nou paquet de mesures d'estalvi energètic les primeres setmanes del mes. Les estratègies previstes a aplicar tenen l'objectiu de reduir el consum de gas a Espanya, que s'ha vist afectat pel conflicte russo-ucraïnès.

Dir que aquestes mesures veuran la llum pròximament és dir massa, ja que moltes de les mesures que es preveu aplicar tenen molt a veure amb l'enllumenat. Entre les propostes hi ha la d'apagar els llums dels aparadors, dels monuments i dels edificis que no s'estiguin utilitzant. Tot i això, una de les que més polèmica està causant és una relacionada amb l'enllumenat del carrer.

Apagar l'enllumenat del carrer podria ser una realitat d'aquí a unes setmanes

En un anunci recent de Joan Groizard, director general de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), s'ha revelat una mesura que no ha estat gaire ben rebuda. Amb la finalitat de reduir el consum energètic, es contempla la possibilitat d'apagar l'enllumenat del carrer. Això sí, ha volgut subratllar, que només s'apagarà aquell que sigui «prescindible».

El que planteja el govern és «apagar l'enllumenat que sigui prescindible en determinats moments». A això ha afegit que «potser no cal tenir encesos tots els llums, tota la nit i a tot arreu», per tant, el consum energètic més necessari seria més prioritari que la resta.

Llum
La mesura contempla apagar només l'enllumenat 'prescindible' | GETTY IMAGES

És una mesura que, segons ha definit, no requereix «grans inversions ni grans canvis, cosa que sí que està passant en altres països del nostre entorn», informació que ens podria donar pistes respecte a què vol exactament.

A més, Groizard ha afirmat que l'Executiu no es planteja aplicar retallades a l'enllumenat públic de carrers si aquest és imprescindible per a la seguretat ciutadana. Això no s'aplica per a alguns monuments, aparadors o cartells publicitaris que podrien quedar a les fosques els pròxims mesos.

 

De moment, Espanya no compleix les exigències de la UE

«L'objectiu del nou Reial decret que s'està preparant per al setembre és un pla de contingència i d'estalvi energètic més ampli, amb mesures senzilles i fàcils que suposin un reforç de les existents», ha explicat el director de l'Institut. També ha assegurat que les mesures ja en vigor són insuficients, i que no cobreixen ni la meitat del compromís amb la UE.

Amb això es refereix a l'objectiu que Sánchez va acordar amb la resta de la Comissió Europea per pal·liar l'escassetat de gas rus. Tot i això, Groizard ha volgut recordar que «mentre que la resta de països han de reduir el seu consum de gas un 15%, nosaltres només un 7%». Aquesta excepció és perquè Espanya no depèn tant de les interconnexions elèctriques i gasistes com altres països del continent.

Sorprenentment, aquesta mesura no afectarà l'enllumenat urbà del pròxim Nadal, que continuarà lluint les últimes fredes nits de l'any. El director de l'IDAE ha volgut justificar aquesta decisió al·ludint que «no és qüestió que per estalviar un 0,001% de consum es fastiguegi Nadal a ningú».

Assegurar la indústria i la calefacció a l'hivern

Un dels principals objectius del Govern és evitar la paralització de la indústria. Les autoritats asseguren que si augmentés l'escassetat de gas, caldria racionar-lo, cosa que obligaria molts sectors industrials a paralitzar la seva producció. «Cal evitar aquest escenari perquè seria difícil decidir quines plantes o quins sectors haurien de parar primer», ha explicat Groizard.

«Volem garantir el combustible per a la indústria i això passa perquè a partir d´ara tots fem un esforç col·lectiu per reduir el nostre consum elèctric, que al final repercuteix en el consum de gas», ha continuat. Segons dades del Banc d'Espanya, per generar 1 MWh d'electricitat es requereixen 1,8 MWh de gas.

A més, la indústria no és l'única cosa que preocupa davant de l'escassetat d'energia. Assegurar la calefacció de les llars durant els mesos més freds de l'any és una altra de les prioritats del Govern.

És per això que criden a la col·laboració ciutadana i a complir les recomanacions i obligacions de les pròximes mesures d'estalvi energètic. Si es duguessin a terme les mesures d'estalvi energètic, possiblement no ens hauríem de veure enfrontats a un hivern encara més fred.