Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge de fons de diversos ous crus en un bol, amb una altra imatge d'un ou obert i cru amb una fletxa que assenyala una taca, i una altra imatge d'una dona amb una lupa

Què són les taques marrons que pots trobar a la clara dels ous?

Aquestes petites taques tots les hem trobat tots alguna vegada als ous i molts cops no sabem si ens hem de preocupar o no

Els ous són uns dels aliments més saludables i rics que hem d'incloure a la nostra dieta, ja que aporten al nostre organisme vitamines i minerals. Això sí, de vegades no estem segurs de si els podem menjar quan, en obrir-los, veiem que en la seva clara hi ha una o diverses taques marrons.

Tots hem vist alguna vegada aquestes taques i hi ha tota mena de comentaris sobre el que són. Però la veritat sobre elles és només una.

La realitat de les taques marrons dels ous

Les petites motes fosques que, de vegades, hi ha a les clares de l'ou donen lloc a moltes opinions i especulacions. Així, hem sentit persones grans dir que són l'embrió, d'altres afirmen que són l'esperma del gall... Doncs bé, res d'això no és cert.

Dues imatges d'ous amb taques marrons assenyalades amb un cercle vermell
Hi ha algunes taques que els ous poden tenir en obrir-los | YouTube

Aquestes taques poden tenir diverses causes, per exemple, poden aparèixer a partir de partícules de calci. Encara que també poden ser fruit que la gallina ha experimentat descamació dels seus teixits glandulars als ovaris, com indica Lucie Admusen, autora del llibre sobre la indústria de l'ou Locally Laid. Més concretament del que és l'epiteli del conducte per on passen els ous, l'anomenat oviducte.

I això no és tot, de la mateixa manera, poden ser conseqüència de les hemorràgies que ha patit aquesta au durant l'ovulació. És a dir, que hi ha la possibilitat que siguin simples restes de sang rovellada, per dir-ho d'alguna manera.

A més, és interessant conèixer que hi ha espècies de gallines que són més propenses a donar forma a ous amb aquestes esmentades taques de color fosc. Exactament, és més freqüent en les que són més grans i en les que ponen ous morens.

🥚 Calidad del huevo. 🥚 Indicador de frescura del huevo, manchas de sangre y de carne en el huevo

Es poden menjar els ous amb aquestes motes marrons?

Moltes són les persones que alguna vegada han llençat un ou a les escombraries en veure aquestes taques que estem abordant. I han fet malament. Sí, perquè aquestes taques de color, ateses les causes que les provoquen, no suposen cap problema per ingerir aquest aliment.

Encara més, es pot menjar sense problemes. La qualitat del producte no es veu afectada en absolut. Només ens pot fer enrere per una qüestió merament estètica o d'escrúpols.

Realment, quan cal rebutjar menjar-ho és quan hagi passat la seva data de caducitat i quan desprengui una olor forta. De la mateixa manera, tampoc cal ingerir-ho quan tinguin taques verdes o negres dins de la closca. I és que aquestes taques indiquen que l'ou està contaminat.

Per tant, ja tens totes les claus per a partir d'ara saber quan sí i quan no prendre aquest aliment, que és una bona font de calci i iode també. Però, compte, recorda que no és aconsellable ingerir-ne més de sis a la setmana.