Catalunya s’ha ofert perquè a les seves autopistes es faci la prova pilot d’un nou model de pagament i així desplegar-lo per la resta de l’Estat. Fa anys que els responsables del departament de Territori estan estudiant la possibilitat d’implantar la «vinyeta», un nou mètode de pagament basat en una espècie de tarifa plana i aquesta podria oscil·lar entre els 40 i els 100 euros anuals. A més, permetria que els vehicles puguin circular per les autopistes sense haver de parar als peatges i gran part dels ingressos obtinguts es destinarien a millorar el transport públic, com demana la Comissió Europea.
Nou model de pagament d’autopistes
En aquest sentit, segons informa ‘La Vanguardia’, la conselleria de Territori s’ha reunit en diverses ocasions amb tots els responsables del sector, incloent-hi el ministeri de Foment, i han decidit que és necessari implementar un nou mètode de pagament a totes les autopistes espanyoles. Tanmateix, la Generalitat no té competència i per aquesta raó ha proposat que les autopistes catalanes siguin escenari d’una prova pilot. Així, ha sol·licitat que es constitueixi un grup de treball en conjunt amb el ministeri de Foment per a començar a plantejar, com més aviat millor, aquesta prova pilot a escala tècnica.
Aquesta petició ha arribat després que el ministre José Luís Ábalos anunciés, fa mesos, la creació d’una taula en la qual hi hagi representació de tots els actors implicats i totes les autonomies, de manera que entre tots es consensuï un nou model de vies d’alta capacitat. Tanmateix, tot això ha quedat paralitzat amb el govern en funcions. Mentre esperen a poder plantejar la proposta a Ábalos, la Generalitat ha creat un grup de treball que ha consensuat les primeres línies del nou model de pagament que presentarà al Parlament.
En la línia del que va impulsar el conseller Josep Rull l’any 2017, però amb certes modificacions, s’ha plantejat apostar per la vinyeta en forma de tarifa plana, pagant una certa quantitat cada any. Tanmateix, també han fixat l’objectiu en què en algun moment donat es pugui pagar per distància recorreguda. És a dir, voldrien substituir les barreres per uns lectors que identifiquin els vehicles i automàticament els carregin els imports, però aquest model seria compatible amb els possibles peatges de congestió que es puguin instal·lar als accessos de Barcelona per reduir la contaminació, segons ha explicat el conseller de Territori, Damià Calvet: «Qui fa servir, paga; qui contamina, paga».