Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tarragona espera 3,2 MEUR d'Europa per engegar tres grans projectes de ciutat l'any 2019

Amb subvencions europees l'Ajuntament vol cofinançar la rehabilitació del Banc d'Espanya, la construcció d'un carril bici entre la plaça Imperial i Sescelades i la dignificació de la Part Baixa

L'Ajuntament espera la resolució del fons FEDER per aconseguir 2 MEUR pel Banc d'Espanya.
L'Ajuntament espera la resolució del fons FEDER per aconseguir 2 MEUR pel Banc d'Espanya. | Ángel Ullate

 

L'Ajuntament de Tarragona espera l'ajuda d'Europa per poder impulsar tres grans projectes per la ciutat l'any 2019. La rehabilitació de l'antic edifici del Banc d'Espanya, que es vol transformar en el «Rambla Science» —un espai per divulgar la ciència i el coneixement dels institus de recerca de referència al territori—, espera la resolució del  Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). També està en aquesta llista la construcció d'un carril bici que unirà la plaça Imperial Tarraco amb el Campus Sescelades. Per últim, el consistori vol que el programa Horizon 2020 financiï la dignificació de la Part Baixa de la ciutat. En total, les ajudes europees sumarien uns 3.200.000 euros.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Les subvencions que ha demanat l'Ajuntament de Tarragona a Europa provenen del fons FEDER i del programa Horizon 2020. Els FEDER són subvencions destinades al desenvolupament regional i el consistori s'ha presentat a dues de les convocatòries que té. D'una banda, a la dels romanents de l'any anterior per la rehabilitació del Banc d'Espanya. I de l'altra, a la d'execució d'actuacions de vies ciclistes susceptibles de finançament. Pel que fa al programa Horizon 2020, d'innovació i investigació, val a dir que destinarà 80.000 milions d'euros  entre els anys 2014 i 2020.

El «Rambla Science» busca 2 milions d'Europa

La rehabilitació de l'antic edifici del Banc d'Espanya, que es transformarà en el «Rambla Science» —iniciativa presentada el 20 de desembre—, tindrà un cost total de 3.956.434 euros. L'Ajuntament de Tarragona vol que els FEDER cofinanciïn aquest nou equipament, que té als instituts de recerca del territori com a protagonistes. L'objectiu és  aconseguir dos milions d'euros que «ens ajudaran a començar les obres amb més rapidesa», deia l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros.

Tot i això, Ballesteros va recalcar que «la rehabilitació es durà a terme arribi o no arribi la subvenció europea». Per l'any 2019, el Banc d'Espanya comptarà amb una partida inicial de 500.000 euros. Amb aquesta quantitat «es podrà començar a treballar», afegia el batlle. A més, pels pròxims quatre anys es destinaran 2 milions més. «I si no arriba l'ajuda d'Europa, posarem el milio i mig restant. Tenim recursos propis suficients», acabava dient. 

El passat 5 de desembre, el consistori va presentar la sol·licitud per tal d'aconseguir la subvenció. La resolució es farà pública en un màxim de sis mesos. Així doncs, el consistori sabrà si pot comptar amb el cofinaçament abans de les eleccions municipals. 

El Banc d'Espanya es transformarà en el «Rambla Science» amb una inversió de 4 milions d'euros.
El Banc d'Espanya es transformarà en el «Rambla Science» amb una inversió de 4 milions d'euros. | Ángel Ullate

 

Un milió d'euros per convertir la Part Baixa en un «districte de la innovació»

L'any 2018 ha estat marcat per les contínues reivindicacions dels veïns de la Part Baixa de Tarragona. «Volem un barri del Port digne!» era el lema que es va traslladar en diverses ocasions al plenari de l'Ajuntament a mode de protesta. Ara, el consistori ha buscat l'ajuda del programa Horizon 2020 per transformar aquest indret de la ciutat en un «districte de la innovació»  inspirat en el Districte 22@ de Barcelona. 

El consistori espera una ajuda europea d'un milió d'euros per dignificar la Part Baixa.
El consistori espera una ajuda europea d'un milió d'euros per dignificar la Part Baixa. | Gerard Recasens

 

El consistori espera aconseguir un milió d'euros i les indicacions de diversos experts perquè es dignifiqui el barri del Port. Un dels requisits d'Horizon 2020, però, és que no hi pot haver cap obra. Així doncs, es podrien aconseguir indicacions, recomanacions i noves idees que millorarien l'aspecte del barri, però en cap cas es finançaria una actuació integral centrada en la millora d'espais o rehabilitació d'edificis. 

Un nou col·lector d'aigües per evitar inundacions, actuacions en les façanes, millora de l'enllumenat, augment de la neteja i increment dels serveis són algunes de les  reclamacions principals del veïnat. 

Tarragona busca l'ajuda d'Europa per millorar la mobilitat en bicicleta

Un carril bici que connecti la plaça Imperial Tarraco amb el Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, ubicat a Sant Pere i Sant Pau. Aquest és el projecte que l'Ajuntament ha presentat als fons FEDER per aconseguir el cofinançament. L'obra està pressupostada en 416.246,72 euros, per tant,  l'ajuda d'Europa seria d'uns 200.000 euros. 

La convocatòria a aquesta subvenció es va obrir el passat 24 de juliol, però el consistori no va presentar la documentació fins al mes de novembre, quan es va enllestir la redacció del projecte. Tal com passa amb la resolució per finançar el «Rambla Science»,  fins al mes de maig no se sabrà si Tarragona ha estat beneficiada pel fons. 

Els fons FEDER podrien finançar un carril bici que uniria la plaça Imperial i el Campus Sescelades.
Els fons FEDER podrien finançar un carril bici que uniria la plaça Imperial i el Campus Sescelades. | TarragonaDigital

 

El requisit d'Europa és que les obres del carril bici acabin abans del 31 de desembre de 2020. Per tant, la ciutat hauria d'invertir els 200.000 euros restants entre els mesos de maig de 2019 i setembre de 2020, fent la previsió que les obres duraran un mínim de tres mesos. Amb el nou carril, el centre de la ciutat es connectaria a Sant Pere i Sant Pau a través de Marquès de Montoliu, Tarragona 2 i l'avinguda dels Països Catalans

En definitiva, si sona la flauta, Europa podria invertir 3,2 milions d'euros a Tarragona. La incògnita es troba en l'execució dels projectes sense l'ajuda europea.