Catedral de Tarragona

El Tarragonès: patrimoni i lleure en un territori històric

El clima temperat del Tarragonès, les seves platges paradisíaques i l’immens patrimoni cultural converteixen la comarca en un destí únic en tot el Principat.

El clima temperat del Tarragonès, les seves platges paradisíaques i l’immens patrimoni cultural converteixen la comarca en un destí únic en tot el Principat. Un indret ideal per desconnectar i viure unes llargues vacances familiars a tocar del mar.

Tot i ser un destí plenament turístic, tant pel seu llegat romà com pel seu clima i platges, la massificació del turisme estiuenc es dissol en la gran quantitat d’opcions que ofereix la comarca. La gran oferta d’allotjaments i la bona xarxa de transports permeten descobrir cada racó i gaudir al màxim de la història viva del Tarragonès.

Com arribar al Tarragonès

Àmpliament comunicada des d’època romana, la capitalitat de Tarragona l’ha dotat d’una important xarxa viària que connecta el territori amb la resta del país. Les principals infraestructures viàries són l’autopista AP-7 i la carretera N-340, paral·leles a la costa i l’N-240 i l’A-27, que de manera perpendicular al mar, surten de Tarragona direcció nord.

Mapa del Tarragonès
Mapa del Tarragonès | Enciclopedia.cat

D’aquesta manera, aquestes quatre vies són l’opció més adequada per viatjar fins al Tarragonès, especialment si es té la ciutat de Tarragona com a destí principal. Destaquen també la T-11, que connecta Tarragona amb Reus, i la C-14, que connecta Salou amb la capital del Baix Camp.

Pel que fa als municipis nord-orientals de la comarca, allunyats del sector industrial i la costa turística, resten connectats per carreteres secundàries que tot i estar en bon estat, poden alentir una mica la marxa.

Més enllà de la bona comunicació per carretera, el Tarragonès compta amb una bona xarxa ferroviària, amb connexions constants amb l’àrea metropolitana de la ciutat i el sud i el nord del país. Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Port Aventura, Salou i Vila-seca compten amb estacions convencionals; mentre que al terme municipal de Perafort, trobem l’estació de trens d’alta velocitat del Camp de Tarragona.

En l’àmbit de les connexions amb autobús, la comarca resta molt ben comunicada. L’estació d’autobusos de Tarragona actua d’eix principal, connectant la ciutat amb els principals municipis del Camp de Tarragona i la ciutat de Barcelona; actuant també de llançadora cap a l’estació del Camp i els aeroports de Reus i Barcelona.

Quan anar al Tarragonès

Davant la monumentalitat del seu patrimoni romà i la bellesa de castells, nuclis antics i vistes al mar, el Tarragonès és visitable tot l’any; especialment pel que fa al turisme cultural.

Festa dels Diables durant Santa Tecla, a Tarragona
Festa dels Diables durant Santa Tecla, a Tarragona | Cedida

Tanmateix, en una comarca que mira al mar, els mesos més càlids de l’estiu són els més adequats per gaudir del sol, les nombroses platges, els diversos parcs d’atraccions, les diades castelleres i les festes majors que allarguen les nits a base del foc dels diables i els concerts més esperats.

Passat juliol i agost, visitants i autòctons tenen una cita obligada al mes de setembre: la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona. La cultura popular característica de la ‘zona tradicional’ (Camp i Penedès), es converteix en la protagonista d’una festa que tota la comarca s’ha fet seva i que durant deu dies trepidants atrau petits, joves i grans per igual.

Val la pena consultar el calendari festiu de cada municipi per poder gaudir del veritable rostre de pobles i ciutats; Torredembarra, Altafulla o El Morell són altres cites imperdibles del calendari.

Allotjar-se al Tarragonès

El Tarragonès compta amb una amplíssima oferta d’allotjaments de tota mena, des de càmpings i hotels a primera línia de mar, a hostals i cases rurals a les zones més agrícoles de la comarca.

Les destinacions de platja de Salou i Vila-seca presenten l’acumulació més gran de serveis, activitats i propostes de tota mena; mentre que els càmpings de les platges situades al llevant tarragoní, des de la platja Llarga fins a la platja d’Altafulla, esdevenen un entorn natural agradable i menys massificat de banyistes estrangers.

Port Aventura
La famosa muntanya russa de Port Aventura, el Dragon Khan | Jeremy Thompson

Nogensmenys, allotjar-se en entorns rurals o als nuclis antics de Tarragona o Altafulla sempre serà una gran opció; sense deixar de banda els hotels propis de Port Aventura World, per aquells que tinguin al cap passar uns quants dies als parcs d’atraccions de la zona.

Gastronomia al Tarragonès

Per la seva vocació mediterrània, la gastronomia tarragonina està molt marcada pels plats mariners dels pescadors, una cuina autòctona amb un sabor especial i un toc de genuïna personalitat.

La gamba vermella i el peix blau són de reconegudíssima Denominació d’Origen; mentre que la cassola de romesco, la paella marinera, l’arròs negre, el peix a la planxa o fregit, l’arrossejat o els fideus rossejats són els plats més característics de les poblacions costaneres.

D’altra banda, els restaurants del Tarragonès també es recorden del seu vessant agrícola; els productes típics del Camp de Tarragona com l’avellana, l’ametlla, l’oli de qualitat, hortalisses, carns, ous o calçots són presents en bona part dels plats.

Sardines de la DOP Peix Blau de Tarragona
Sardines de la DO Peix Blau de Tarragona | Viquipèdia

Singularment, els vins, les misteles i vins rancis DO Tarragona mereixen una atenció especial; així com el vermut Yzaguirre del Morell, empresa centenària que fa honor a l’arrelada tradició tarragonina d’anar a fer el vermut abans de dinar.

A Tarragona ciutat, el xarró tarragoní o la famosa espineta amb caragolins són plats sorprenents a degustar; mentre que el licor chartreuse acompanya la ciutat en totes les seves celebracions. A Torredembarra destaca l’all-i-pebre de bull de tonyina i a Altafulla l’olla de cigrons, patates, conill, pollastre i costella de porc, acompanyada de salsa de romesco.

Per als més atrevits, durant les jornades de Tarraco Viva de Tarragona, es poden tastar alguns plats elaborats a partir de receptes dels antics romans.