Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Tres tarragonins han viatjat fins a la Xina per explorar unes cavitats subaquàtiques de la regió de Nanning.

Tres tarragonins, membres d'una expedició per descobrir cavitats subaquàtiques a la Xina

Era un encàrrec del govern xinès amb l'objectiu d'habilitar les coves per fer-hi espeleobusseig | Ara, volen portar a la Cova Urbana de Tarragona les tècniques apreses

Javier Puértolas, Emilio Becker i Sergi Pérez durant l'expedició a la Xina.
Javier Puértolas, Emilio Becker i Sergi Pérez durant l'expedició a la Xina. | Cedida

Tres tarragonins van participar el passat mes d'octubre en una expedició a la Xina per descobrir un conjunt de coves i llacs subaquàtics. Tots ells són membres de la Societat d'Investigacions Espeleològiques de la ciutat (SIET) i assidus a les exploracions de la Cova Urbana de Tarragona. L'expedició era un encàrrec del Govern xinès i va comptar amb un equip d'elit i els materials i mitjans més innovadors en matèria d'espeleobusseig. Ara, volen dur aquestes tècniques a la seva ciutat per acabar de descobrir, definitivament, els llacs cristal·lins que amaga el subsòl. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

De Tarragona a la Xina per explorar una cavitat subaquàtica de 300 metres de diàmetre

Javier Puértolas, Emilio Becker i Sergi Pérez. Són els noms dels tres tarragonins que el passat mes d'octubre van desplaçar-se durant deu dies a la Xina per endinsar-se en una de les cavitats subaquàtiques més grans del país. Es va descobrir fa tres anys i el govern xinès va encarregar a la Federació d'Espeleologia que l'explorés. L'objectiu, habilitar-la perquè els turistes puguin practicar-hi espeleobusseig  —una disciplina a l'alça— de manera segura.

Imatge d'un dels tarragonins explorant la gran cova subaquàtica batejada com a Mama Pig.
Imatge d'un dels tarragonins explorant la gran cova subaquàtica batejada com a Mama Pig. | Adrian Sapota

La cova que han explorat ha estat batejada com a «Mama Pig» i s'ubica a la regió de Nanning, en una zona càrstica de gran magnitud. És el naixement d'una font i, fins ara, mai abans s'havia investigat. Puértolas, Becker i Pérez es van encarregar d'adequar «una de les moltes galeries que hi havia en l'interior», explica Becker.  Es tracta de la galeria Hades, tal com la van anomenar els membres de la SIET. Ells van treballar per obrir línies permanents —que utilitzaran els turistes en un futur per accedir a la cova— i van topografiar l'espai. 

Imatge de la cavitat que servia d'accés a la cova subaquàtica de Nanning.
Imatge de la cavitat que servia d'accés a la cova subaquàtica de Nanning. | Cedida

Durant els deu dies de viatge van realitzar fins a 20 immersions. «Teníem un equip boníssim, de primera categoria. Estàvem envoltats dels millors professionals del món i equipats amb les millors tecnologies», descriu Becker, que va treballar amb espeleobussejadors dels EUA, Polonia, Itàlia, Corea del Sud, Singapur i la Xina. Tot plegat va ser finançat pel Govern xinès, que vol revalorar aquesta zona del país a través del turisme. 

Tres tarragonins han viatjat fins a la Xina per explorar unes cavitats subaquàtiques de la regió de Nanning.
Tres tarragonins han viatjat fins a la Xina per explorar unes cavitats subaquàtiques de la regió de Nanning. | Adrian Sapota

Pròxim objectiu: acabar de descobrir la Cova Urbana de Tarragona

Ara que ja han tornat a casa, els tres investigadors tarragonins només pensen en una cosa: entrar a la Cova Urbana de la ciutat per finalitzar la seva exploració. Tot i haver-se descobert a finals dels noranta, encara resten centenars de metres per explorar.  «No ho hem fet perquè no teníem ni el nivell ni el material. A la Xina ens han regalat material de gran qualitat i s'han ofert a venir a Tarragona a ajudar-nos», explica Becker, encarregat de la secció d'espeleobusseig de la SIET. 

Malgrat tot, també caldran uns 20.000 euros per acabar de subvencionar l'exploració.  Per aquest motiu, els membres de la SIET esperen reunir-se amb l'alcalde Ricomà. «En un any podríem tenir enllestida la topografia i, després, podríem donar a conèixer als tarragonins el gran conjunt de galeries subaquàtiques de Tarragona», revela. L'última immersió va ser el passat mes de març i va servir per descobrir 200 metres més, fins ara mai explorats.