«L'amor d´una mare no es pot comprar amb diners»; una bella frase que segur que hem sentit alguna vegada i que il·lustra la desinteressada relació sana de qualsevol mare cap al seu fill. Sembla que els nous ciberdelinqüents això ho saben bé i se n'han sabut aprofitar. La nova estafa que circula per WhatsApp pretén aconseguir els teus diners amb una enginyosa tècnica.
L'estafa que s'estén com la pólvora per WhatsApp
La Policia Nacional ha estat l'encarregada d'avisar sobre un nou cas d'estafa virtual que ja circula per tota Espanya. L'alerta l'han comunicat per les xarxes socials, per aconseguir una difusió més gran i per així evitar noves víctimes. En aquesta ocasió, el grup de cibercriminals darrere d'aquesta estafa podria arribar a robar-te grans quantitats de diners en només uns minuts i sense aixecar sospites.
«Mama! El meu mòbil s'ha fet malbé»: la trampa perfecta
L'atac comença amb un número de telèfon desconegut que es posa en contacte amb tu a través de WhatsApp, assegurant que és el teu fill. Un primer missatge servirà a l'estafador per saber si la possible víctima té descendència, i, d'aquesta manera, procedir a un joc de retòrica per robar-te els diners: «Mama!!!! El meu mòbil s'ha fet malbé, aquest és el meu nou número».
És un 'ganxo' que sona prou creïble per convèncer qualsevol mare que el seu fill ha perdut o li ha deixat de funcionar el telèfon a conseqüència d'un suposat bloqueig. Si la víctima s'ha cregut tota aquesta història fins aquí, el criminal té la meitat de la feina feta.
Els criminals demanen una transferència urgent
Després de convèncer la mare que qui és a l'altra banda del telèfon és el seu fill o filla, l'estafador demana un favor a la víctima perquè l'ajudi: «Necessito demanar-te una altra cosa també... Estàs ocupada?». Les mares que encara no acabin d'estar convençudes demanaran trucar per parlar, cosa de què el delinqüent farà cas omís per evitar ser descobert per la veu.
L'estafador continuarà amb la seva estratègia per treure't la major quantitat de diners amb el missatge següent: «He de pagar una cosa i no tinc la targeta a mà. Podries fer-me una transferència i t'ho torno quan tingui la targeta?». El cibercriminal farà tot el possible i utilitzarà tots els recursos per convèncer-te que tot aquest muntatge és real.
Un cop s'hagin assegurat que la víctima ha picat, i aquesta s'ofereixi a ajudar el seu fill o filla, l'estafador enviarà els detalls del compte on ingressar els diners. Un missatge amb tots els detalls de transferència: número de compte, nom de propietari, referència de l'operació i la quantitat de diners a ingressar.
La quantitat de diners que et poden robar
Segons ha explicat l'Institut nacional de Ciberseguretat (Incibe), la quantitat de diners que els delinqüents demanen varia segons el cas, igual que el missatge, per arribar així a més gent. A l'exemple d'un dels casos que la Policia ha compartit per Twitter per alertar de l'estafa es demanen 2.900 euros.
Els ciberdelinqüents no oferiran gaires més detalls a les víctimes per molt que se'ls pregunti. A més, demanen que s'afanyi a a fer la transferència: «M'ho pots enviar immediatament?». En el moment que reben els diners, aquests estafadors no enviaran ni faran res més, el seu únic objectiu és aconseguir els diners i no donar més detalls.
Víctimes de l'engany: com actuar
Les mares preocupades -principal objectiu d'aquests criminals- que hagin estat estafades hauran de contactar immediatament amb la Policia Nacional, aportar el nombre més gran de detalls i seguir les seves instruccions. Si encara no has estat víctima d'aquest crim per estafa que s'ha estès per tot el país, la Policia Nacional ha donat alguns consells per fer-hi front:
Els consells de la policia per evitar ser estafat
En cas de dubtar que no es tracti del teu fill, truca al número i verifica'n la identitat. En cas que no l'agafi, comença a sospitar. Un fill no hauria de tenir cap problema a parlar amb la seva mare per telèfon, i encara menys si necessita ajuda i demana diners. Intenta trucar al contacte original del teu fill que ja tinguessis guardat.
Potser t'emportes una sorpresa en descobrir que el seu telèfon no s'havia fet malbé i que tampoc necessita aquests diners. A més, les autoritats recomanen desconfiar sempre de números desconeguts. Si cal, cal bloquejar els números estranys, si se sospita que pugui ser una estafa i no compartir-los amb terceres persones per evitar futurs atacs.