En punt mort: aquest és l'estat en què es troba actualment la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català després d'una única reunió, celebrada a finals del passat mes de febrer al Palau de la Moncloa. L'espai de diàleg va sorgir del pacte a través del qual ERC va abstenir-se per facilitar la investidura del govern espanyol de coalició entre el PSOE i Unides Podem, i l'única reunió celebrada va ser liderada pel president Torra i pel cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.
La taula de diàleg, aturada des del febrer
Les dues parts es van emplaçar a una segona reunió a Barcelona durant el mes de març, que ja no es va celebrar a causa de l'esclat de la pandèmia del coronavirus. La crisi sanitària va impedir la celebració de la trobada en els mesos següents i, amb la fi de l'estat d'alarma, es va parlar de recuperar la taula de diàleg al juliol... però mai no es va arribar a fixar una data concreta per a la cita.
Després de l'aturada vacacional del mes d'agost, el setembre havia de ser el mes que tornés a oferir la imatge del diàleg entre els dos executius, però el cert és que encarem el darrer tram i, a deu dies de l'octubre, encara no s'han produït avenços. Fa dues setmanes, el 7 de setembre, Pedro Sánchez i Quim Torra mantenien una conversa telefònica informal que donava el tret de sortida als dos governs a la cerca d'una data i l'acord d'un ordre del dia per a la segona reunió de la taula de diàleg. Quinze dies més tard, però, no hi ha hagut cap novetat.
En punt mort fins que hi hagi nou Govern?
El cert és que el calendari i les circumstàncies polítiques i judicials de les darreres setmanes ho dificulten tot. El president Torra està pendent de la imminent sentència del Tribunal Suprem que l'inhabilitarà tret de sorpresa majúscula, i aquest dimecres té una vista al TSJC per fer front a una segona causa de desobediència que té oberta per una altra de les pancartes penjades al balcó de Palau. La situació, més tensionada que en les darreres setmanes, fa complicada una trobada amb el govern espanyol, amb el qual hi ha hagut intercanvi de retrets en els darrers dies.
Deixar refredar la tensió, però, també dificulta trobar una data: la inhabilitació de Torra és pròxima i això deixarà el Govern en funcions i en un compte enrere electoral que incrementarà el foc obert entre partits. Un clima del tot inadequat per al diàleg i que no interessa ni a una banda ni a l'altra de la taula. Sembla, doncs, que la taula de diàleg té números de quedar en suspens fins que Catalunya tingui un nou govern. Amb la paràlisi imminent que es preveu, això podria no passar fins al tram final del curs polític, ben entrada la primavera. El diàleg i la política queden, doncs, en punt mort.